Foto: Verena Døsvik
Foto: Verena Døsvik

Kompiser på Kompisbrygga

Midt i smørøyet skal de bo, Vegar Jørgensen (18), Ruben Stokkeland (19) og Thomas Alexander Høyseth (23). Bygging av trinn tre ved Levanger Brygge i gang.

Ved idylliske Levanger Brygge bygges sju tilrettelagte leiligheter for beboere som trenger oppfølging, men ønsker et eget sted å bo. Det vil i tillegg bygges en baseleilighet for kommunens ansatte i tilknytning til leilighetene.

TOBB og Sebo Boliger

Det har vært en mangeårig prosess for foreldrene, og de er takknemlige for at TOBB og Sebo Boliger bidrar til å realisere konseptet.

- Vi fikk råd om å starte tidlig i prosessen med å finne bolig til Ruben, og hadde vårt første møte med kommunen for seks år siden, sier Rita og Ivar Stokkeland.

- Det er ikke uvilje å møte hos fagansatte i kommunen, for de er gjerne positivt innstilte, men de har ingen beslutningsmyndighet, og det er til syvende og siste kostnader som avgjør, sier Bjørn Tore Jørgensen, primus motor for Kompisbrygga.

I følge foreldrene er det et skrikende behov for boliger til denne gruppen.

- Det er mangel på kommunale boliger. Det er dessuten ikke hensiktsmessig å leie boliger, både fordi det ikke bidrar til verdiøkning, og fordi dette er en gruppe av unge mennesker som trenger stabilitet. Med leieleilighet kan de risikere å bli flyttet på, og det skaper utrygghet for ungdommene våre, sier Rita.

- Et poeng med å eie, fremfor å leie, er at man over tid vil få en mer stabil og forutsigbar bokostnad. Ved å leie vil prisen indeksreguleres og i praksis korrelere med inntektsøkningen til andelseierne. Ved å eie, og sammen med TOBB drifte borettslaget på en forsvarlig måte, vil bokostnaden bli mindre i forhold til inntekten etter hvert som årene går, sier Bjørn Tore, som mener leilighetene kommunen leier ut ville blitt betraktelig mye dyrere enn bokostnadene blir i Kompisbrygga.  

Kompiser på Kompisbrygga (1)

- Vil bo for meg selv

Thomas Alexander jobber ved Staupshagen verksted i Levanger. Det er et kommunalt arbeids- og aktivitetstilbud for voksne mennesker med bistandsbehov. Han bor i Åsen sammen med mora Mette Julie Hermstad, men har planen klar. - Jeg skal bo for meg selv.

Mette mener det er naturlig at han ønsker å flytte til egen leilighet. - Han er 23 år og har nettverket sitt her i Levanger.

Foreldrene til Ruben innrømmer at de var litt spente på at han skulle i en leilighet som i tillegg til å være omsorgsleilighet, også skulle være en del av et vanlig boligselskap. Men de så etter hvert fordelene ved at flere delte på felleskostnader.

- Det virker som et trygt sted å bo, og det betyr enormt mye at gutten vår får en plass der han vil trives resten av livet, sier Rita.

Foreldrene til Vegr samstemmer, og mener at guttene får bo midt i smørøyet.

- Det er sentralt og har nærhet til Trønderhallen og fine turområder, sier Bjørn Tore.

De tre foreldreparene ser på prosjektet som en vinn-vinn-situasjon. Kommunen har ikke boliger klare, og for deres del er det en enorm verdi i å eie en leilighet framfor å leie.

Momsfradrag

- Dette er en gruppe unge mennesker som har forutsigbar økonomi, og som har spart godt gjennom livet. Det er helt naturlig at de skal få mulighet til å kjøpe egne leiligheter, sier Helle M. Pettersen, Direktør Eiendomsutvikling.

- Det betyr utrolig mye for TOBB å være med på dette pilotprosjektet. Vi bygger for våre medlemmer, og de finnes i alle spektre. Konseptet åpner for så mange muligheter, og jeg tenker at dette kan videreføres på flere av våre større prosjekter, som Hallstein, Overvik og Gimsøya Melhus. Dette forutsetter selvsagt at kommunen er med på laget og at dette er ønskelig.

Konseptet med å bygge et borettslag med sju tilrettelagte leiligheter for beboere som trenger oppfølging, samt en baseleilighet for kommunens ansatte i tilknytning til leilighetene, gir momsfradrag.

- Dette vil gjøre det langt billigere å få etablert slike løsninger, da det er store besparelser. Det er praktisk talt et borettslag inne i et borettslag, og det har mye å si for felleskostnadene. Jeg tror vi vil se mange lignende prosjekt i tiden framover, sier Pettersen.

Interessen for konseptet er stor, og mange har meldt fra om at de ønsker å kjøpe leilighet. TOBB har også fått henvendelse fra Frøya om at de ønsker et lignende prosjekt der. TOBB jobber stadig med prosjekt som fremmer sosial bærekraft, og Kompisbrygga gir denne gruppen en mulighet til å kjøpe sin egen leilighet.

Relevante artikler

Fredrik (31) kom først i boligkøa med medlemskap i TOBB

Fredrik (31) kom først i boligkøa med medlemskap i TOBB

Fredrik Grilstad er TOBB-medlem, men byttet medlemskap med farfaren for å få bedre ansiennitet. Nå har han Leie Før Eie leilighet på Væretrøa Park.

Les hele saken
Marius (28) sparer til egen bolig mens han leier

Marius (28) sparer til egen bolig mens han leier

Så kom Leie Før Eie til Fosslia i Stjørdal. Marius Smedstun kjøpte TOBB-medlemskap og fikk leilighet med en gang Når Leie Før Eie kom til Fosslia i Stjørdal, Kjøpte Marius Smedstun kjøpte TOBB-medlemskap og fikk leilighet med en gang

Les hele saken
Det gode liv på bryggekanten

Det gode liv på bryggekanten

Da eneboligen ble for stor og tidkrevende, valgte Einar Sandvik og kona å flytte til Levanger Brygge.

Les hele saken