Dette må du vite om forkjøpsretten

Hvordan fungerer forkjøpsretten – og hva har det egentlig å si for deg som er på boligjakt?  Her er alt du trenger å vite om denne kjempefordelen.

Som TOBB-medlem står du først i køen ved kjøp av nye og brukte boliger i store deler av landet. Med forkjøpsrett kan du kjøpe en bolig til den prisen selgeren har akseptert, uten at du trenger å være med i budrunden.

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men som TOBB-medlem kan du faktisk gå foran i boligkøen. Forkjøpsretten gjelder på over 12 000 boliger i Trøndelag, og over 90 000 boliger i hele landet. Dette gjelder både brukte og nye boliger for salg, i tillegg til utleieboliger i de største universitetsbyene i Norge. 

To typer forkjøpsrett

Vi skiller mellom to typer forkjøpsrett: forhåndsavklaring og fastprisavklaring. Hvor forhåndsavklaring er den mest brukte typen. Uansett hvilken forkjøpsrett som skal brukes, må man forholde seg til fristene som står oppgitt ved den boligen som er aktuell for deg. 

Forkjøpsrett og TOBB-ansiennitet

Dersom flere medlemmer melder forkjøpsrett til samme bolig, er det ansiennitet på medlemskapet som avgjør hvem som får den. Medlemmet med lengst ansiennitet (av de som krever forkjøpsrett) blir kjøper av boligen. Ansiennitet på medlemskapet begynner å telle den dagen du melder deg inn. 

I noen boligselskap kan det være intern forkjøpsrett. Det betyr at interne eiere og slekt av interne eiere har forkjøpsrett foran medlemmer og andre.  Informasjon om hvilken forkjøpsrett som gjelder ligger tilgjengelig på forkjøpsrettportalen når boligen utlyses. Intern forkjøpsrett avgjøres etter hvor lang tid man har eid boligen.