Foto: Adresseavisen
Foto: Adresseavisen

Slik unngår du å betale for naboens energiforbruk

Betaler du for naboens forbruk av vann og varme? Om ditt sameie eller borettslag har en løsning med manuell avlesning av vann- og energimåler – kan det faktisk hende at du gjør akkurat det.

–­ Dette kan jeg virkelig anbefale. Ikke bare får du muligheten til å ha kontroll over forbruket ditt og spare noen kroner – det letter også arbeidet for oss som sitter i styret.

Marvin Thorsø er styreleder i Sameiet Elvesvingen på Ranheim, et av stadig flere sameier og borettslag som har valgt TOBB Smartmåling; en digital og fjerneavlest tjeneste for avregning av vann og energi.

De digitale målerne sender automatisk inn en daglig verdi av sameiets forbruk av vann og energi, uten at beboerne eller styreleder Marvin behøver å foreta seg noe. 

– Det var to ting som trigget oss til å velge løsningen. For det første får beboerne løpende informasjon om sitt forbruk av vann og energi, og dermed muligheten til å justere og forbedre forbruket sitt, sier Marvin.

– For det andre unngår vi mange feilfaktorer, siden den digitale avlesingen sikrer at avregningen blir helt riktig, legger han til.

– Med TOBB Smartmåling betaler du kun for det faktiske forbruket av vann og energi – i motsetning til en tradisjonell løsning med manuell avlesning av vann- og energimåler én gang i året. I verste fall avleses ikke forbruket, og da blir summen av forbruket delt etter arealet på alle boligene, uavhengig av om du har vært bevisst på å spare på vann og oppvarming. Tenk deg at du bor i den største leiligheten; da betaler du mest, uavhengig om du bruker mye eller lite, forklarer Andreas Hjellbakk, eiendomsrådgiver i boligbyggelaget TOBB.

I takt med at kommunen kommer med nye vannmålere for håndtering av vannforbruk, ønsker TOBB og Techem å være til stede med sin løsning for de boligselskapene som fortsatt har manuelle målere. TOBB Smartmåling vil kunne spare boligselskapene for kommunale avgifter, og i tillegg gi styret gode verktøy for fordeling av kostnader til både vann og varme.

20230925 TOBB Smart Vannmåler 12

Har vært lenge i Europa

TOBB Smartmåling er utviklet i samarbeid med Techem. TOBB startet med digital fjernavlesing for om lag fem år siden, mens Techem har tilbydd sine produkter og tjenester på det europeiske markedet siden 1952.

– Fjernavlest individuell måling har i mange år vært et myndighetskrav i resten av Europa, men ikke i Norge. Manuelle målere er ensbetydende med merarbeid for både styret og beboerne, så det var rett og slett etterspørsel fra kundene som gjorde at TOBB ønsket å tilby en bedre løsning for fordeling av kostnader til vann og energi, forteller Einar Bruland, salgsingeniør i Techem.

– Etter en sped begynnelse i 2018, hvor TOBB Smartmåling ble rullet ut til de første tidlige brukerne som var nysgjerrige på produktet, har TOBB Smartmåling blitt ytterligere utviklet de siste årene, forteller Andreas.

Techem leverer det tekniske utstyret og sørger for daglig innhenting av målerdata og overføring til TOBB, mens TOBB håndterer fordeling av kostnader ut mot boligselskapene. Sammen sikrer de en rettferdig fordeling av kostnader.

–­ Det er på høy tid at vi følger etter resten av Europa, smiler Andreas.

20230925 TOBB Smart Vannmåler 31
Einar Bruland, Key Account Manager Techem og Andreas Hjellbak, eiendomsrådgiver TOBB.

Slipper unna urettferdige målinger

Marvin er blant de mange fornøyde styrelederne som har satset på TOBB Smartmåling i sitt sameie. Etter å ha vært styreleder gjennom mange år har han lang erfaring med den gamle avlesingen hvor tallene ble ført inn i et regneark, med påfølgende grad av usikre tall og feilmarginer.

– Kanskje beboeren bare bruker leiligheten halve året? Med den gamle løsningen ville han eller hun rett og slett sponset resten av sameiet, sier Marvin.

– Før, da energiprisen lå på ti øre per kilowattime, var det egentlig ikke en problemstilling, for da utgjorde det ikke mange kronene. Men nå som vi har sett en kraftig prisøkning gjelder det å få til en rettferdig fordeling av kostnadene, påpeker Einar.

Rask og smidig installasjon

Sameiet Elvesvingen fikk installert TOBB Smartmåling i desember i fjor – en prosess Marvin beskriver som både smidig og effektiv. Fra den tekniske installasjonen startet gikk det bare en uke til systemet var ferdig programmert hos Techem og klart til bruk.

– Og alt virket fra dag én, understreker Marvin, som var meget fornøyd med gjennomføringen.

– Jeg har også inntrykk av at seksjonseierne er fornøyde med tjenesten, spesielt det å kunne følge med gjennom beboerappen, hvor du blant annet kan se forbruket ditt på døgnnivå. De som er bevisste, kan komme unna med en lavere regning, sier Marvin.

– Du får til og med et smilefjes i appen hvis du har vært ekstra oppmerksom på energisparingen, legger Andreas til.

Relevante artikler

6 fordeler med TOBB Nøkkelen

6 fordeler med TOBB Nøkkelen

TOBB-nøkkelen er en digital nøkkeltjeneste som gjør det enklere for styret å ha oversikt over nøkler til alle dører.

Les hele saken
Hvem bestemmer i boligselskapet?

Hvem bestemmer i boligselskapet?

Styrets ABC før generalforsamling og årsmøte

Les hele saken
God hjelp når man er ny i gamet

God hjelp når man er ny i gamet

Som leder i et boligselskap må man forholde seg til en enorm kompetansejungel. For meg har samarbeidet med TOBB vært utrolig viktig

Les hele saken