Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Styrets oppfølging av vedtak i generalforsamling og årsmøter 

Vi nærmer oss sommer og med det har de fleste boligselskap gjennomført sine generalforsamlinger og årsmøter. For de som hadde mer på sakslista enn de faste postene om godkjenning av regnskap og styrevalg oppstår det spørsmål om styrets plikt til å følge opp det beboerne har bestemt. Og hva skal styret gjøre med det man mener er ulovlige vedtak?  

Utgangspunktet er at styret har ansvar for å etterleve og iverksette alle lovlige vedtak som er gjort i generalforsamlinger og årsmøter, også de vedtak styrets medlemmer måtte være uenig i. Ethvert vedtak i årsmøtet/generalforsamling går foran styrets beslutning i samme sak.  

Fullmakt til styret

Det er vanlig at styret gis fullmakt til å følge opp saken innenfor vedtakets rammer. Går vedtaket ut på at det skal bygges en grillplass på fellesarealet må styret forholde seg til dette. Ønsker styret å endre vedtakets rammer, ja da må saken behandles på ny. Dette gjelder selv om styret i utgangspunktet har fullmakt til å fatte vedtak i saken.  

Dette skal ikke styret gjøre

Styret og forretningsfører skal likevel ikke etterkomme vedtak som er lovstridig eller i konflikt med boligselskapets vedtekter. Styret skal for eksempel ikke iverksette et vedtak om endring i fordelingsnøkkel for felleskostnader dersom det ikke har tilslutning fra alle berørte eiere. I slike tilfeller gjelder en plikt til ikke å iverksette beslutningen.  

Det samme gjelder vedtak som det hefter formelle saksbehandlingsfeil ved, for eksempel vedtak som er fattet med vanlig i stedet for kvalifisert flertall eller der hovedinnholdet i saken ikke var tilstrekkelig godt presentert i innkallingen.  

Styret kan ikke på egen hånd overprøve vedtak man mener er feil eller ulovlig, men må sørge for at saken behandles på ny i et ekstraordinært møte snarest mulig.  

Det kan oppstå uenighet imellom styret og beboerne om vedtaket er lovlig fattet. Blir man ikke enig internt i boligselskapet må saken i siste instans bringes inn for domstolene for en rettslig vurdering.  

Relevante artikler

Hvem bestemmer i boligselskapet?

Hvem bestemmer i boligselskapet?

Styrets ABC før generalforsamling og årsmøte

Les hele saken
Individuell nedbetaling av fellesgjeld i borettslag

Individuell nedbetaling av fellesgjeld i borettslag

Praktisk informasjon om IN-ordning i borettslag - For styret i borettslaget

Les hele saken