Styrehonorar 2 High Quality

Nye regler for arbeidsavtaler skal gi økt trygghet og forutsigbarhet

Arbeidstakere i boligselskaper skal ha skriftlig arbeidsavtale. Dette gjelder for alle ansettelser, uansett om stillingen er fast eller midlertidig.

Fra 1. juli 2024 trådte nye regler for hva arbeidsavtaler skal inneholde i kraft. Hensikten er å skape enda tydeligere regler og mer forutsigbarhet for arbeidstakerne.

Det er styret i boligselskapet som har rollen som arbeidsgiver. Dermed sitter styret med ansvaret om å følge arbeidsmiljøloven og andre regler som gjelder for ansatte.

Styret må være nøye med å oppdatere arbeidsavtalen dersom arbeidsforholdet endrer karakter. I andre tilfeller kan den ansatte kreve at avtalen oppdateres til de nye reglene.

Kortere frist for inngåelse av arbeidsavtale 

I arbeidsforhold som er ment å vare lenge må boligselskapet sikre at det foreligger en skriftlig arbeidsavtale med den ansatte så snart som mulig og senest innen syv dager etter at arbeidsforholdet begynte. For kortere arbeidsforhold eller ved utleie av arbeidskraft, skal avtalen inngås ved allerede ved oppstart. 

Krav til innholdet i arbeidsavtalen 

Arbeidsavtalen skal inneholde opplysninger om forhold som er av vesentlig betydning i arbeidsforholdet. Arbeidsavtaler må nå inneholde flere opplysninger enn tidligere, inkludert: 

  • Lønn: Det skal angis hvilke elementer som utgjør lønnen. Tillegg og andre godtgjøringer skal angis særskilt.

  • Arbeidstid: Dersom daglig og ukentlig arbeidstid varierer, skal avtalen opplyse om det.
     
  • Vaktendringer og overtid: Ordninger for vaktendringer og ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid, samt betaling for slikt arbeid, må tas inn i avtalen.
     
  • Arbeidssted: Der arbeidstaker ikke har fast arbeidsplass, skal avtalen opplyse om at arbeidstaker kan arbeide på forskjellige steder, eller at arbeidstaker fritt kan bestemme dette selv.
     
  • Opphør: Fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforhold.
     
  • Kompetanseutvikling: Det skal gis informasjon om arbeidstakers rett til opplæring tilbudt av arbeidsgiver.
     
  • Annet betalt fravær: Eventuell rett til annet fravær betalt av arbeidsgiver, f.eks ved permisjoner, etterutdanning og trening i arbeidstiden. 

 

Konsekvenser ved manglende opplysninger 

I de tilfeller arbeidsavtalen mangler lovpålagte opplysninger gjelder såkalte bevisbyrderegler:

  • Hvis arbeidsavtalen ikke opplyser at arbeidsforholdet er midlertidig, legges det til grunn at arbeidstakeren har fast ansettelse.
     
  • Dersom stillingens omfang ikke er spesifisert, legges arbeidstakerens påstand om stillingens størrelse til grunn. 

Relevante artikler

Styrets beslutningskompetanse

Styrets beslutningskompetanse

Vedlikehold i borettslag og eierseksjonssameier: Styrets beslutningskompetanse

Les hele saken
Generalforsamling og årsmøte

Generalforsamling og årsmøte

En god innkalling kan "redde dagen"

Les hele saken