EGEN BOLIG: - Det blir deilig å få sin egen plass og kunne ha venninner på besøk, sier Sofie. Her sammen med mamma og pappa..
EGEN BOLIG: - Det blir deilig å få sin egen plass og kunne ha venninner på besøk, sier Sofie. Her sammen med mamma og pappa..

En smart dåpsgave hjalp Sofie inn på boligmarkedet

Da Sofie (21) begynte på sykepleierstudiet i Trondheim i fjor, var tiden moden for å kjøpe egen leilighet.

Takket være fremsynte foreldre som ga Sofie TOBB-medlemskap i dåpsgave og var villige til å stille som medlåntagere, fikk hun i januar kjøpt seg drømmeleiligheten på Sverresborg i Trondheim, bare noen kvartaler unna barndomshjemmet.

– Leiligheten har virkelig alt, en hjørneleilighet på 63 kvm som ligger for seg selv og er helt nyoppusset. Det beste av alt er at den ligger nære både marka og sentrum, og selvsagt at det er kort vei hjem til mamma og pappa, sier Sofie.  

Pappa Rune forteller at TOBB-medlemskapet til datteren var en bevisst gave for å gjøre det enklere for henne å komme seg inn på boligmarkedet når tiden var moden for det. 

– Det er mange TOBB-boliger som ligger ute her i Trondheim, så det lønner seg helt klart med et medlemskap. Førstegangskjøpere kjemper ofte om de samme leilighetene, og særlig studenter som er nyinnflyttet til byen har ofte ikke hørt om TOBB.

–  Forkjøpsretten er jo den viktigste medlemsfordelen, og da er det godt å ha litt ansiennitet med seg, sier han.

Foreldre Og Datter Stående I Stue
FLYTTER IKKE LANGT: Leiligheten ligger bare et steinkast fra barndomshjemmet Foto: Ola H. Klæbo


Stadig flere benytter forkjøpsretten

Andrea Øye Grendal, kommunikasjon og medlemskonsulent i TOBB, forteller at de i løpet av de to siste årene har opplevd en enorm vekst i antall medlemmer som melder forkjøpsrett.

TOBB-tall fra i fjor viser at alderen på de som melder forkjøpsrett, var hele 66 prosent i aldersgruppen 20-39 år. 

– Det gøy å se hvor aktuell forkjøpsretten er, og vi får jo aldri snakket nok om den. Vår erfaring er at det faktisk er mange som først får kjennskap til TOBB og forkjøpsrett når de selv opplever å miste en leilighet nettopp på forkjøpsrett.

Frem til 2020 var det omtrent 20 prosent av leilighetene som ble tatt på forkjøpsrett. De to siste årene har tallet ligget på rett under 30 prosent.

Vanskelig å få kjøpt sin første bolig

Med rekordhøye boligpriser, og hyppige rentehevinger er det ikke bare-bare for en enslig sykepleierstudent å komme seg inn på boligmarkedet. Ifølge sykepleierindeksen fra Eiendom Norge for 2022 blir det stadig vanskeligere, og ikke minst for studenter uten høy inntekt. 

 – Ingen av mine medstudenter på sykepleien eier egen bolig, og det føltes ganske umulig da jeg begynte å sondere terrenget. Det er trist at det skal være så vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet når dette er et viktig yrke som trenger rekruttering, sier Sofie.

Ung Jente I Lenestol
NY LEILIGHET: Sofie gleder seg stort til å flytte inn i egen leilighet Foto: Ola H. Klæbo


Godt forberedt med forkjøpsrett  

Selv om Sofie er heldig og har foreldre som hjelper til med finansieringen har hun vært flink til å spare opp egenkapital mens hun bodde hjemme. Selv mener hun dåpsgaven ble avgjørende for å lykkes i boligjakten.   

 – Jeg hadde egentlig glemt at jeg hadde eget TOBB-medlemskap, og det er kanskje fordi jeg har hatt det så innmari lenge. Den store fordelen er jo at jeg allerede har samlet opp mange år med ansiennitet selv om jeg fortsatt er ung

Som TOBB-medlem har du forkjøpsrett til rundt 13.000 boliger i Trondheimsregionen. Medlemskapet er gratis frem til du er 18 år. Pappa Rune forteller at de gjennom hele prosessen har brukt medlemskapet flittig i boligjakten. 

– For å få et godt bilde av markedet og aktuelle boliger meldte vi inn forkjøpsrett på alle leilighetene som virket interessante, men det var først da vi fant leiligheten på Sverresborg at vi ønsket å slå til.  

Nervepirrende budrunde

Det var ikke bare Sofie som hadde meldt inn forkjøpsrett på denne leiligheten. I forkant av salget var det ni personer på listen, og da det hele skulle avgjøres etter budrunden var det fem igjen. Da familien fikk vite at Sofie var nummer tre i køen, så de litt mørkt på det hele. 

– Da jeg leverte forkjøpsrettskjemaet rett før fristen, tenkte jeg at nå mister jeg en veldig fin leilighet. Jeg trodde ikke det kom til å gå hele veien siden det var to  foran meg med høyere ansiennitet.

Men så skulle det gå veien likevel, for tre minutter etter at fristen hadde gått ut ble Sofie ble oppringt og fikk beskjed om at de to andre hadde trukket seg fra kjøpet. Da var det ikke vanskelig å takke ja.

– Det ble full jubel da jeg fikk den telefonen. Det viste seg at det ikke var ansienniteten som ble avgjørende, men bare det at jeg hadde medlemskapet, forteller Sofie. 

I mars flytter hun inn i sin nye leilighet, og hun gleder seg stort til å innrede den akkurat slik hun selv ønsker. 

– Det blir deilig å få sin egen plass og kunne ha venninner på besøk. Det første jeg skal gjøre når jeg våkner i den nye leiligheten er å ta på meg treningsklær og gå en tur i marka, for nå har jeg den rett utenfor døren - skikkelig luksus, utbryter Sofie. 

Flere gir medlemskap i gave

Øye Grendal forteller at antall gavemedlemskap øker for hvert år, og de siste årene har over 1.000 personer fått TOBB-medlemskap i dåps- bursdags- eller konfirmasjonsgave, eller noe annet.

– Det er jo en utrolig fin og meningsfull gave å gi. Det koster kun 400 kr i innmelding og det er gratis medlemskontingent frem til man fyller 18 år. 

Om du har fått medlemskapet i dåps- eller navnedagsgave vil du i 18 års alder allerede ha flere år med ansiennitet spart opp. Det er gull verdt den dagen du skal inn på boligmarkedet. 

– Vi ser også at flere og flere overfører medlemskapet sitt til barn og barnebarn. Om du selv ikke bor i en TOBB-bolig, kan du fritt overføre medlemskapet ditt til familie eller slekt. 

– Da får den som mottar medlemskapet umiddelbart tilgang på boliger på forkjøpsrett eller leiligheter vi tilbyr i våre boligkjøpsmodeller. Som medlem kan du også melde forkjøpsrett på boliger og nybygg i flere andre norske byer, blant annet USBL i Oslo.

Øye Grendal understreker at det heller ikke nødvendigvis er sånn at du må ha vært medlem i mange år før du kan sikre deg en bolig på forkjøpsrett.

- Våre egne tall viser at over 30 prosent av de som tar bolig på forkjøpsrett kun har vært medlem i 0-3 år. Har du planer om å kjøpe bolig nå eller litt fram i tid, er det lurt å melde seg inn så fort som mulig. 

Relevante artikler

TOBB-medlemskapet ble nøkkelen til leilighet i et tøft leiemarked i Oslo

TOBB-medlemskapet ble nøkkelen til leilighet i et tøft leiemarked i Oslo

Gleden var stor da Malin fra Trondheim fikk fast jobb i Oslo. Men gleden ble til frustrasjon da hun møtte et beintøft leiemarked med høye priser og mange om beinet. Løsningen ble pappas TOBB-medlemskap.

Les hele saken
Fredrik (31) kom først i boligkøa med medlemskap i TOBB

Fredrik (31) kom først i boligkøa med medlemskap i TOBB

Fredrik Grilstad er TOBB-medlem, men byttet medlemskap med farfaren for å få bedre ansiennitet. Nå har han Leie Før Eie leilighet på Væretrøa Park.

Les hele saken
Endelig leilighet i boks!

Endelig leilighet i boks!

Sara Røddesnes var en av de første i TOBB som flyttet inn på Lillebyen Borettslag med Leie-Før-Eie.

Les hele saken