Foto: Verena Døsvik
Foto: Verena Døsvik

Kornkollektivet i Buvika

Det som startet som en interiørbutikk, er nå blitt en topp moderne kafe kombinert med interiør i sentrum av Buvika. Korn Kollektivet er blitt et møtepunkt for folk som vil ha gode opplevelser.

- Jeg åpnet butikken for åtte år siden i lokalet rett ved siden av.

Fokuset var og er fortsatt lokalproduserte varer. Tove har jobbet hardt for å nå målet, og det har betalt seg. Korn Kollektivet har faste kunder både fra Buvika og andre steder.

- Det er viktig å ha et sted hvor folk kan treffes! 

Fine møter med folk 

Smilet til Tove er det første som møter deg når du kommer inn på kafeen.  

- Tove ser alle, og du føler deg veldig velkommen her. Det gjør at du har lyst å komme tilbake, sier Camilla. 

- Det er viktig at vi ser hverandre. Vi må ha treffpunkt, for vi trenger hverandre. Folk er ikke skapt for å være alene. Hit kommer folk i alle aldre. Skaun er kommunen i Norge med størst tilvekst, er det viktig med møteplasser, sier Tove. 

Hun tilpasser i stor grad åpningstiden etter kundenes ønsker.

- Folk går ofte tur i nærområdet, og ønsker å stikke innom for en kopp kaffe etterpå. Jeg holder derfor åpent til ettermiddag på hverdager, og også på søndager etter kundenes ønske.

Tove 4
Tove er gründer og driver av Korn Kollektivet.

Ta vare på lokalmiljøet! 

For noen år siden skrev vi om Sigurd Julius Konstaad Haanæs i Rede. Han vant Urørt i 2014. I dag er han møbelsnekker, og for Tove er det viktig å bruke de lokale produsentene, både når det gjelder mat og interiør. 

- Sigurd Julius og Trevirkelaget var et selvfølgelig valg for meg. Han har produsert bordene, benkene og disken i kafeen. I tillegg til fjølene.

Hun serverer spekefjøl med lokalprodusert ost og skinke fra Orkland.

- Det er blitt et varemerke for Korn Kollektivet, og på utvalgte kvelder holder vi åpent sent, og da kan folk ta en øl, komme på konsert eller andre arrangement. 

Camilla er småbarnsmor, og synes det er fantastisk å ha Korn Kollektivet i gangavstand. 

- Vi dro hit på jazzkveld, og det var skikkelig god stemning.Jeg fikk New Orleans-vibes under intimkonserten. Før jul i fjor besøkte Dina Misund oss. Da hun her sto i lokalet med gitaristen, og avsluttet med Stjernesludd, ble det allsang i lokalet. Det var rørende. Tove ønsker å gi folk opplevelser. 

Interiør

Sosial bærekraft 

Med seg på kjøkkenet har Tove to damer, Florence og Apiyada. I samarbeid med NAV Melhus sitt prosjekt, MerSmak, får innvandrerkvinner muligheten til å jobbe på storkjøkken samtidig som de får norskundervisning og samfunnsopplæring. 

- Jeg tror dette er et langt bedre tiltak enn å sette alle på skolebenken. Det fungerer ikke alltid, og jeg ser at de som jobber her blomstrer. Det er bra for integrering, hvor de får en følelse av tilhørighet og at de kan bidra på linje med andre i samfunnet. Vi er så heldige å ha fått med oss to vidunderlige damer som betyr enormt mye for oss alle i Korn-teamet. 

Tove var tidlig ute med å ønske seg lokaler da hun hørte at TOBB skulle bygge i Buvika.  

- Det er en god beliggenhet, og i disse lokalene kunne jeg åpne en kafe i tillegg, etter kundenes ønske. 

Nettopp dette var tema på Byutviklingskonferansen TOBB avholdt i august. Kan boliger bygges rundt en næring, ved at det i første etasje av en boligblokk etableres blant annet butikker?

Korn Kollektivet trekker mange folk fra blokka de holder til i. Navnet på kafeen representerer det Tove ønsker med sin bedrift - et kollektiv som favner kunder, ansatte og leverandører. 

- Vi trenger hverandre! Vi trenger å møtes! Vi må ta vare på hverandre, er Toves anmodning. 

Kanelknute

Relevante artikler

Marius (28) sparer til egen bolig mens han leier

Marius (28) sparer til egen bolig mens han leier

Så kom Leie Før Eie til Fosslia i Stjørdal. Marius Smedstun kjøpte TOBB-medlemskap og fikk leilighet med en gang Når Leie Før Eie kom til Fosslia i Stjørdal, Kjøpte Marius Smedstun kjøpte TOBB-medlemskap og fikk leilighet med en gang

Les hele saken
Lær å bo: Flytte hjemmefra

Lær å bo: Flytte hjemmefra

Hva er det lurt å tenke på når du skal flytte for deg selv? Det er viktig med gode rutiner for vedlikehold og sikkerhet.

Les hele saken
Fra enebolig til drømmeleilighet

Fra enebolig til drømmeleilighet

Beliggenheten her er utrolig fin!

Les hele saken