Ottar Ness og Dina von Heimburg. Foto: Verena Døsvik
Ottar Ness og Dina von Heimburg. Foto: Verena Døsvik

Livet mellom husene

Et godt bomiljø og lokalsamfunn har mye å si for levestandarden til folk som bor i området. Ottar Ness og Dina von Heimburg leder et eget senter for forsking på nettopp mellommenneskelige relasjoner.

Vi møtes på Ladekaia en lørdag i september. Lufta er skarp og skyene varsler om regn. Inne på Ladekaia er det varmt og lunt, og mange finner turen innom serveringsstedet. Det er stamstedet til Ottar og Dina, som bor like ved.

- Vi var på konsert med Adam Douglas her for noen dager siden, og det var fantastisk, sier Dina. De er opptatt av de gode møtestedene og hvordan hverdagslivsarenaer virker inn på utvikling av sosial bærekraft.

Mattering

Ordet kan oversettes til betydningsfull og verdifull, og innebærer to opplevelser - å føle seg verdifull og samtidig bidra til at andre føler det samme. – Det er viktig å finne en balanse mellom å føle seg anerkjent, og det å føle at det er bruk for deg, sier Ottar. Paret har sett på forskningsprosjekt fra Irland i forhold til eldre og ensomhet, hvor man finner at ensomhet og det å føle at du er ubrukelig henger sammen. – De eldre har ingen sosial rolle lengre. Her har vi som samfunn en stor jobb å gjøre ved bidra til at de føler seg som verdige mennesker.

Viktige grep for alle lag i samfunnet er å sørge for blandet bebyggelse for å unngå ghettofisering. Forskning viser at en miks av mennesker er bra og skaper mer empatiske samfunn med solidaritet på tvers.

- Vi ser imidlertid et skifte. De som føler at de har lav livskvalitet har endret seg. Unge mennesker som kommer fra familier med lav sosioøkonomisk status, har minst tro på et vellykket liv. Dette må vi endre, og det kan vi blant annet gjøre ved å blande ulike grupper i samfunnet, slik at de får en større forståelse og toleranse for hverandre, sier Ottar.

Bodemokrati

Ottar Ness er spesielt opptatt av at TOBB har en demokratisk dimensjon gjennom måten boligbyggelaget organiserer sine boliger på. – Det å bo og ha en tilhørighet har mye å si for oss mennesker. Hvordan kan vi tilrettelegge for at de yngre deltar i samfunnet gjennom det å bo? Her har TOBB mange fine bokonsepter som gjør det enklere for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Mye handler også om livet mellom husene. TOBB er opptatt av møteplassene, som Signaturhagen illustrerer godt. Ikke minst er det viktig med «bumping places», altså steder der folk møtes når de går inn i bygget eller lignende. Det er kjempeviktig.

Dina tilføyer at av og til er det bare et nikk eller et smil som skal til for at tilfeldige møter også kan føre til at folk slår av en prat.

I TOBB-boliger har folk muligheten til å ha et hjem og et fellesskap, hvor man skape felles møtesteder og delingsøkonomi. Dugnader kan være betente fordi det kan handle om at deltagelse blir et krav og en plikt, framfor å fremheve fellesskap og at det er mange gode verdier i en dugnad.

Det viktige lokalsamfunnet

På Brundalen jobbes det med et prosjekt for å involvere lokalsamfunnet i større grad. Målet er at skole, barnehage og folk i lokalsamfunnet skal fungere sammen i stedet for å operere på hver sin tue. – Barnehager og skoler er jo egentlig ganske unike steder hvor du møter alle i lokalsamfunnet. Hvis vi samarbeider tett opp mot hjem og det å skape et trygt nabolag hvor man ser hverandre, har vi lykkes i å skape et fellesskap, sier Ottar.

- Det er viktig å identifisere ressursene og knytte dem sammen. Folk er ulike, men det betyr ikke at de ikke kan ha et fellesskap. Eldre mennesker kan få hjelp av unge studenter og slik knytte bånd til hverandre. Jeg tror egentlig langt flere kunne tenkt seg å bidra i eget lokalsamfunn, men kanskje trenger de å bli spurt på en inviterende måte, sier Dina.

Paret viser til et prosjekt i Århus, hvor det er bygd en ny bydel med tanke på generasjonshus, naturlige møteplasser og mangfold. Rommet mellom husene er vektlagt og bydelen har ulike fasiliteter i umiddelbar nærhet. – TOBB jobber allerede mye med slike konsept og har også mulighet til å forsterke dette ved å bygge nabolag som sørger for at folk enkelt kan forflytte seg og møte hverandre. Vi sier som arkitekten Jan Gehl: "Vi må gi mer plass til livet mellom bygningene!"

Relevante artikler

Kompiser på Kompisbrygga

Kompiser på Kompisbrygga

Midt i smørøyet skal de bo, Vegar Jørgensen (18), Ruben Stokkeland (19) og Thomas Alexander Høyseth (23). Bygging av trinn tre ved Levanger Brygge i gang.

Les hele saken
Vaffelfredag i Signaturhagen

Vaffelfredag i Signaturhagen

Kvelden før kom det forespørsel i appen Heime om vafler og kaffekos. Dagen etter var innkjøpsgruppa i full sving med steking av vafler, og mange møtte opp til en prat over kaffekoppen.

Les hele saken
Et sted å møtes

Et sted å møtes

I Dalgård ishall er det full aktivitet selv om klokka er halv sju på morgenen. Astor Ishockey har morgentrening hver torsdag med påfølgende frokost. Klubben har fått til tildelt støtte gjennom TOBB for sine aktiviteter for barn og unge.

Les hele saken