Publisert 16.01.2018. Foto Eiendomsmegler 1

 
Er du medlem i et boligbyggelag har du en unik fordel når du skal på boligjakt. Forkjøpsretten setter deg fremst i boligkøen over hele landet, men ikke alle er klar over hvordan forkjøpsretten fungerer før det er for sent.
 

FORAN I KØEN VED BOLIGKJØP

Medlemmer i TOBB har mange medlemsfordeler, en av de største er forkjøpsretten.  De aller fleste er kjent med denne fordelen, men vi erfarer ofte at ikke alle vet hvordan forkjøpsretten fungerer.

TOBB-medlemmer går først i køen på alle boliger som er tilknyttet TOBB. Det tilsvarer ca 13 000 boliger i Trøndelag. Ca 10% av disse skifter eier i løpet av et år. Det vil si at du har forkjøpsrett på 1300 boliger i året.

Har du funnet drømmeboligen, skal på visning i morgen og ønsker å melde forkjøpsrett?
Da er du mest sannsynlig for sent ute…

Uansett hvilken forkjøpsrett som skal benyttes, må man melde bruk av forkjøpsretten innen fristen som utlyses på boligbyggelagets hjemmeside.

Siden det i  de aller fleste tilfellene er forhåndsavklaring som benyttes starter boligjakten derfor her, hvor boliger på forkjøpsrett blir kunngjort fortløpende.

Les også: Ansiennitet, et viktig begrep 

 
 

HVORDAN KREVE FORKJØPSRETT

  1. Sjekk først om medlemskapet ditt er gyldig, dvs at du er à jour med kontingentbetalingen til og med inneværende år.

  2. Gå deretter til boliger på forkjøpsrett. Der annonseres alle boliger som medlemmene kan kreve forkjøpsrett på, merk deg fristene.

  3. Sjekk om forkjøpsretten avklares etter at boligen er solgt (fastprisavklaring), eller på forhånd (forhåndsavklaring).
 
Man kan enkelt holde seg oppdatert ved å lagre søk, da får du varsling når aktuelle boliger blir kunngjort!
 

FORKJØPSRETT FLERE STEDER I NORGE

Mange som vil kjøpe TOBB-medlemskap til sine barn eller barnebarn er usikker på om det vil komme til nytte i framtiden – tilfelle poden ikke vil bosette seg i Trøndelag. Det er en av grunnene til at TOBB i 2009 gikk inn i et samarbeid med flere boligbyggelag i Norge, som sikrer lik mulighet de flest steder i landet.

Dette samarbeidet gir en enorm fordel for de som vurderer å etablere seg i en ny by, da du har forkjøpsrett på over 90.000 boliger i flere av de største byene i Norge.

 

EN SERIE ARTIKLER OM DET Å BO