Foto: Ronny M. Danielsen
Foto: Ronny M. Danielsen

Oppfinneren

I kjelleren til Kolstadhaugen borettslag, finner du et skaperverksted. Trond hadde et ønske om å gi et tilbud til folk i nærområdet.

Det suser flasker til værs som raketter på grusbanen ved Flatåsen skole. Barn og voksne har tatt turen til sommeravslutning ved Flatåsen Makers.

Reakto`r

Trond Åge Langtind hjelper barn med å pumpe luft inn i flaskene slik at de får trykk og fyker til værs. Barn fra hele nabolaget er kommet for å bli med, og mange kommer uten foreldre.

- Dette var skikkelig gøy. Jeg har prøvd det før også, sier Frida på sju år. Hun har egentlig ikke tid til å snakke, for hun må løpe for å fylle vann på flasken igjen.

Akkurat denne gleden og engasjementet blant barna er grunnen til at Trond Åge legger ned mye tid og krefter for å gi dette tilbudet til barn på Flatåsen. - Det er stort sett fotball og håndball her, og det passer ikke for alle. Jeg vil at alle barn skal ha muligheten til å delta på aktiviteter uten at økonomien er en hindring. Her er alt gratis, og det er lav terskel for deltagelse. Trond Åge brenner for skaperglede, og verkstedet gir virkelig mulighet til utfoldelse.

- Vi er så heldige å ha lokaler i borettslaget vårt, Kolstadhaugen, og har dermed mulighet til å gi et tilbud i nærmiljøet. Trond Åge forteller at det tidligere var en familiebarnehage som holdt til i kjellerlokalene til Kolstadhaugen borettslag. Da barnehagen avviklet virksomheten, ble dette starten for Flatåsen Makers. - Folk kjenner oss nok bedre som Reaktor 51, for det er navnet på lokalene, eller Reaktor`n, som det blir kalt.

Oppfinneren 3 High Quality

Sosial møteplass

Lindis (11) og Natalie (11) har laget hver sin ledboks med fargelys. Navnet er laserkuttet, og de får ta med boksene hjem. Begge jentene synes det er gøy å skape ting og være kreative, og de liker å møte venner på Reaktor`n. Lindis er dattera til Trond Åge, og hun er godt vant med skaperglede. Det mangler ikke på muligheten til å være kreativ på dette verkstedet. Her finner du laserkutter, 3D-printere, CNC fresemaskin, PC-er for kodekurs, symaskiner og et sett med verktøy man bare kan drømme om. Det er også ment at voksne skal finne gleden ved å skape.

- Vi har åpent to timer hver torsdag. Etter at barna har fått vært med på å lage ting, har vi Maker Cafe for voksne. Her kan folk komme for å ta en kaffe, snakke sammen, komme med ideer hvis de har lyst, for jeg tror jo egentlig at mange voksne ivrer etter å få holde på med egne prosjekter også. Her kan vi gjøre det sammen.

Trond Åge ser at flere voksne kvier seg, fordi de tror prosjektet må være stort. - Terskelen er veldig lav. Det kan jo være så enkelt som at man har et trykk man ønsker på ei t-skjorte, så kan de skrive det ut her. Jeg tror gleden er større ved at vi skaper noe sammen enn å sitte i hver vår garasje. Spesielt nå etter en tid med korona, er behovet for å være samlet blitt større.

Oppfinneren 4 Max Quality

Inspirasjon for andre boligselskap

Skaperverkstedet er avhengig av frivillig hjelp for å få det til å gå rundt. Trond Åge setter stor pris på alle som har stilt opp for å gi barna denne muligheten. - Mange av oss som jobber her, er lærere eller jobber i SFO. Selv jobber han som IKT-veileder ved Nidarvoll skole, hvor han har opplæring for lærerne. Trond Åge synes han er heldig som får bruke mye av sin lidenskapen både i jobb og ved Flatåsen Makers. 

- 98 prosent av verktøyet her er privat, smiler Trond Åge.

Vi har jo ikke inntekter, og er derfor avhengig av støtte og at frivillige stiller opp. Flatåsen Makers har fått støtte fra Trondheim kommune, som gjorde at de kunne kjøpe inn en laserkutter. TOBB har også støttet tiltaket, sammen med flere andre bedrifter. De mottar også restprodukter fra bedrifter som de kan benytte i verkstedet.

- Reklamebransjen har ofte rester av vinyl som de ikke kan benytte. Dette er mer enn bra nok for oss, og det er bærekraftig fordi det blir gjenbrukt. Det trenger ikke å være utgifter for en bedrift. Mye handler om kontakter, i følge Trond Åge. - Vi benytter av oss av bekjentskaper og folk som kjenner folk. Logoen vår er designet av Mads Rasmussen, en grafisk designer som bor i nabolaget. Den er vi veldig fornøyd med, og det er jo også en måte å knytte bånd på. Det er en kjempegjeng å jobbe med, og jeg synes vi er heldige som har fått med så mange kompetente folk på laget.

Flatåsen Makers har også et godt samarbeid med vaktmesterne i borettslaget.

- De hjalp oss mye med oppussing av lokalene, både med maling og gulvlegging. Vi gjengjelder denne tjenesten ved å bistå dem med teknisk hjelp og trår til ved arrangement i borettslaget.

Flere borettslag har latt seg fascinere av verkstedet i Kolstadhaugen borettslag, og har tatt turen innom for å hente inspirasjon.

- De trenger jo ikke å lage et skaperverksted slik vi har gjort, for det er ulike behov og ønsker. Men mange beboere sitter med ønske om å gjøre noe i eget borettslag, og dette er en glimrende måte å få barn og voksne til å møtes på, sier en engasjert initiativtaker.

- Vi har det gøy sammen på verkstedet, og har laget en arena hvor folk kan møtes og skape ting sammen. Vi føler at vi gir noe tilbake til lokalsamfunnet, som er til glede for liten og stor. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Relevante artikler

TOBB bygger i Bjugn

TOBB bygger sentralt beliggende rekkehus i Bjugn. Byggestart er forventet fjerde kvartal i 2024, og flere har allerede sikret seg bolig.

Les hele saken

Vaffelfredag i Signaturhagen

Kvelden før kom det forespørsel i appen Heime om vafler og kaffekos. Dagen etter var innkjøpsgruppa i full sving med steking av vafler, og mange møtte opp til en prat over kaffekoppen.

Les hele saken

Ung på boligjakt?

Hvordan komme inn på boligmarkedet? Ta Ungsamtalen med DNB og få hjelp med økonomien. Kanskje er du nærmere boligdrømmen enn du tror?

Les hele saken