Fullmakt generalforsamling og årsmøte
Denne rettigheten fremgår av loven, og kan ikke begrenses i vedtektene. Eier av boligen kan møte sammen med sin fullmektig, men i så fall har eier ikke stemmerett. I borettslag kan en person møte med kun én fullmakt. I eierseksjonssameier og boligaksjelag kan en person møte med et ubegrenset antall fullmakter. For øvrig er reglene like.
Kortfattet kan regelverket om fullmakter oppsummeres slik:
Fullmektigen behøver ikke å være andelseier/seksjonseier, eller å ha møterett på annet grunnlag. Fullmektigen må være en fysisk person.
Fullmakten(e) skal leveres til møteleder før møtet starter. Fullmakten(e) skal være:
- Skriftlig. Epost, SMS eller annet elektronisk dokumentasjon er ok.
- Klar på hvem den er utstedt av, og hvem den er utstedt til (hvem som er fullmektig).
- Generell. Fullmektigen kan ikke være pålagt å stemme på en bestemt måte.
Det er altså ikke tillatt å skrive i fullmakten hva fullmektigen skal stemme i en eller flere saker. En fullmakt med slike begrensninger kan etter en konkret vurdering kjennes ugyldig. Bakgrunnen for dette er at fullmakter med påførte instruksjoner i realiteten representerer en forhåndsstemme. Det er ikke anledning til å gi forhåndsstemmer fordi den som stemmer skal overvære behandlingen av saken i generalforsamlingen/årsmøtet. Dette for å hindre at det avgis stemmer på ufullstendig grunnlag.
Avgiver av fullmakten kan alltid trekke fullmakten tilbake. Dette gjelder også under generalforsamlingen/årsmøtet. En ugjenkallelig fullmakt er ugyldig. Møtelederen avgjør om en fullmakt godtas. Det er ikke anledning til å underkjenne en gyldig fullmakt. Dersom det skulle oppstå tvil om en fullmakt er gyldig eller ikke kan avgjørelsen overlates til generalforsamlingen/årsmøtet, som med ordinært flertall avgjør om fullmakten skal aksepteres.
For styret
TOBB leverer alle tjenestene du trenger for å forvalte et boligselskap på en trygg og oversiktlig måte
Våre tjenester