Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. Nyhetsoversikt
  3. Trygg havn i usikre tider

Tekst og foto: Anne Guri Solem REDE 3 -2020  

MEDLEMSFORDELER

TRYGG HAVN I USIKRE TIDER

Virus og utrygghet for arbeidsplasser gir utfordringer. Lave rentesatser på lån gir økonomisk spillerom. Til sammen kan det bli forvirrende.

I usikre tider tar vi oftere kontakt med banken enn ellers. DNB har derfor hatt stor pågang gjennom hele våren og sommeren.

- Om inntekten reduseres eller forsvinner er det lurt å ta kontakt med banken og andre du skylder penger så tidlig som mulig, sier banksjef for personmarked i DNB i Trondheim, Eivind Brun.

Da kan du i de fleste tilfeller kunne inngå en avtale om betalingsutsettelse, delbetaling eller andre tiltak uten å pådra deg strafferenter og gebyrer.

 


Skaff deg oversikt over hva pengene går til, da blir det lettere å legge en god plan, sier Eivind Brun, banksjef i DNB.

 

Også blant dem som ikke er direkte økonomisk rammet har det blitt en større bevissthet rundt økonomi. Mange TOBB-medlemmer har fått øynene opp for de gode medlemsbetingelsene og har byttet til DNB.

- Nye kunder trekker fram at DNB er en trygg bank, det synes vi er svært gledelig, smiler han.

Skaff oversikt

Nordmenn er dårligst i Europa når det gjelder å ha oversikt over hva vi bruker penger på. Et budsjett og oversikt over hva pengene faktisk brukes på er viktig for å vurdere hvilke tiltak man kan gjøre. Med funksjonen «pengebruk» i nettbanken, kan du se hva pengene går til. Selv om de store utgiftene for de fleste er huslån, studielån, bil og forsikringer kan hyppige småbeløp også bli store summer i løpet av et år.

Se medlemsfordelen din hos DNB

Lavere lånerente

En nedgang på 1 %-poeng i rente på et lån på tre millioner kroner gir en besparelse i lånekostnader på ca. 20 000 kroner i året før skatt.

- For mange vil det være et godt alternativ å opprettholde den samme summen som før rentenedsettelsen, og dermed betale ned lånet hurtigere. Har du lavere gjeld bør du vurdere å øke sparingen, enten i fond for langsiktig sparing eller for å bygge opp en økonomisk buffer for uforutsette kostnader, sier Brun.

Betal ned kredittkort- og forbruksgjeld først – her er rentene langt høyere enn boliglån. Det er også viktig å huske og oppdatere informasjonen til skattemyndighetene. Reduserte rentekostnader betyr også reduserte fradrag – gjør du ingen endringer kan det bli stor baksmell på skatten neste år.

Her får du 8 sparetips fra DNB 

Økonomisk buffer

Brun anbefaler at man har en økonomisk buffer, det vil si rask tilgang til penger, tilsvarende et par månedslønninger. Det kan både dukke opp uforutsette utgifter som reparasjon av bil, ødelagt vaskemaskin eller lignende. Også inntekter kan svikte i en periode. For eksempel tjener man ikke opp feriepenger på dagpengene fra NAV.

- Med en økonomisk buffer slipper du at overraskelser ødelegger for mye, utdyper bankmannen.

 

Som TOBB-medlem får du ekstra gode lånevilkår hos DNB i tillegg til rabatt ved salg av bolig. Bli TOBB-medlem i dag