Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. Nyhetsoversikt
  3. Trenger du egentlig egen bil

REDE 2 2020 TEKST OG FOTO: VERENA DØSVIK

MEDLEMSFORDELER

Trenger du egentlig egen bil?

Inge Hassel vant medlemskap i Trondheim Bilkollektiv gjennom en konkurranse i samarbeid med TOBB. Det kan komme godt med i en familie på sju.

- Bilen vår tok kvelden i januar i fjor, så vi har vært billøs i litt over ett år nå. Det har egentlig gått veldig greit, men jeg tror et slikt medlemskap kan være midt i blinken for oss, sier Inge.

Tanken om bilkollektiv hadde streifet ham, da familien tok et bevisst valg om ikke å kjøpe ny bil.

- Jeg diskuterte faktisk medlemskap med noen naboer like før jeg deltok i konkurransen. Det var jo en gledelig overraskelse å vinne, må jeg si.

 
TBK
 

Bildeling

Hensikten med konkurransen er først og fremst å spre informasjon om Trondheim Bilkollektiv. Det er et samvirkeforetak eid av medlemmene og skal dekke alles behov, enten du skal flytte, dra på hytta eller bare gjøre en storhandel. Kanskje er det slik at de fleste familier kan klare seg med èn bil, eller til og med finner ut at de bare trenger bil av og til, og at det da lønner seg med bildeling?

- Målet er å avdekke områder med stort bildelingspotesiale. Vi ønsker at flere skal bli kjent med denne tjenesten, først og fremst av miljømessige grunner. Bilkollektivet er i utgangspunktet en idealistisk forening, sier Gaute Rolv Dahl, styreleder i Trondheim Bilkollektiv.

Samvirkefortaket er ikke en kommersiell aktør, men organiserer felles bileierskap. Bilkollektivet tar ansvar for forsikring, dekkskifte og vedlikehold, mens medlemmene må betale kostpris og holde bilene pene og rene. Her er medlemmene og miljøet i fokus.

- 64 prosent av de som svarte på vår undersøkelse, eier eller har enkel tilgang til privat bil. Det forteller oss at endringsvilje finnes, og at potensiale for bildeling er stort. Vi ønsker at folk skal vurdere om dette kan være noe for dem. Det står mang en bil rundt omkring i garasjer, som for det meste ikke er i bruk, og som taper verdi for hver dag som går, sier Dahl.

 
 

Dekningsgrad

Hvor nært må en biloppstillingsplass være for at folk synes det er aktuelt å benytte seg av bildelingstjenesten? Dette var et av spørsmålene fra spørreundersøkelsen, og responsen var stor.

- Vi fikk inn mange svar, og det viste seg at halvparten av de som svarte, bodde innenfor en radius på 15 minutters gange til en biloppstillingsplass. Målet vårt er at avstanden mellom bilene skal være under kvarteret. Flere tettsteder og bydeler rundt Trondheim er tett nok befolket til at deutgjør et marked for bildeling. De fleste ønsker jo å leve miljøvennlig og økonomisk. Men valget er ikke bare individuelt, vi trenger flere brukere til hver bil i nabolaget informerer Dahl.

Økonomisk besparelse og frihet er argumenter folk begrunner valg om bildeling med. Delebilbruk kan bidra til å redusere den totale bilkjøringen, blant annet fordi den faktiske prisen for hver enkelt biltur blir synlig. Det er uansett miljøvennlig at bilparken blir mindre. Inge Hassel bor på Tiller, hvor det ikke finnes biloppstillingsplass i umiddelbar nærhet. Han mener det absolutt er et marked i en så tett befolket bydel.

- Selv vil jeg nok benytte meg av oppstillingsplassen på Bakklandet, da det er nærmest SpareBank 1 SMN, hvor jeg jobber. Familien klarer seg godt uten bil, men gleder seg til å kunne leie bil til turer. Spesielt kjekt blir det at de slipper å bli hentet i flere omganger når de besøker slekt i Hasselvika. Nå kan hele familien på sju sette seg i bilen og kjøre til Fosen.