Rede nr 2 • April 2018 Tekst og foto: Anne Guri Solem

 
 
Det er en selvfølge for oss å følge opp servicen på bilen og bytte bremseklosser før vi bytter setetrekk. For bolig, er det mange som prioriterer omvendt. Uten godt vedlikehold vil boligen falle i verdi, og du risikerer avslag på nye lån for å rette opp i etterslepet.
 
Magnar Derås, TOBB; Peter Knudsen, Byggmester Knudsen; Bjørn Ove Grotdal, Vintervoll; Svein Andre Skiri, TOBB; Endre Jo Reite, SMN; Bjørn Rønning, K. Lund.
 

Dessverre er det endel boligeiere som får problemer ved at uforutsette vedlikeholdsutgifter sprenger budsjettene

- Vi i banken legger alltid inn kostnader på to til tre tusen kroner hver måned i vedlikehold på et hus, når vi beregner låneramme. Pengene bør settes av hver måned, og bør egentlig brukes opp – ellers er det et tegn på at du skyver nødvendig vedlikehold foran deg, sier Endre Jo Reite, privatøkonom i Sparebank1 SMN.

 

GRUNDIG VURDERING AV TILSTAND


Folk er mindre vant til å gjøre vedlikeholds- og oppussingsarbeid selv og undervurderer både viktigheten av å gjøre de «kjedelige» oppgavene, og kostnadene ved å drive et hus.


- En god oversikt over husets tilstand er nødvendig sier Magnar Derås, fra TOBBs tekniske forvaltning.


- Det innebærer en mer detaljert gjennomgang enn tilstandsrapporter som følger med boligsalg. Den har ikke med vurderinger av kommende tiltak, påpeker Bjørn Rønning fra rørleggerfirmaet K. Lund.


Erfaringene fra tømrer, rørlegger, elektriker og bank er sammenfallende; få har oversikt over kommende vedlikeholdsoppgaver.
 

HVORDAN SKAL DERE BRUKEHUSET?


- Et baderom fra 60-tallet trenger ikke å ha fuktskader slik det ble brukt av forrige eier. Men, dersom en aktiv barnefamilie tar i bruk badet, kan fuktskadene fort utvikle seg. Derfor er det dumt å legge nye fliser uten å at det gjøres en grundig vurdering, sier Rønning.


- Alt trenger ikke skje samtidig. Har dere ikke råd til å pusse opp badet skikkelig, så kan et godt dusjkabinett i stedet for å dusje mot veggen være et godt alternativ, påpeker økonomen Reite.


Elbiler blir stadig mer populære, men det er ikke alle elektriske anlegg som tåler både lading av elbil, induksjonskomfyr og tørketrommel
på én gang.


- Noen ganger er det noen ekstra kurser som skal til. Andre ganger må kapasiteten inn til huset oppgraderes, supplerer Bjørn Ove Grotdal fra Vintervoll.

 
 

LEGG EN PLAN – KJENN KONSEKVENSENE


Borettslag har tiårsplaner for vedlikehold av eiendommene.


- Vi deler gjerne inn planene i tre kategorier. Basis, som er de grunnleggende tingene som må gjøres for at husene ikke skal forringes i verdi. Deretter kommer en oppgradering opp mot dagens standard. Den siste kategorien planer er om borettslaget virkelig har god råd og kan koste på seg oppgradering helt opp til dagens standard og nye teknologiske løsninger, forteller Svein Andre Skiri fra TOBBs forvaltningsavdeling.


Ekspertpanelet anbefaler huseiere å gjøre noe av det samme. Å følge alle forslag og idéer vil ofte være for dyrt. Det er derfor viktig at røropplegg, elektrisk anlegg, tak, vegger og drenering er i orden før de mer kosmetiske tingene.

Mange ønsker seg nytt kjøkken og går i gang med det straks. Når det så viser seg at røropplegget i store deler av huset må byttes, og at det elektriske anlegget ikke tåler de planlagte kjøkkenmaskinene, får de problemer.


- Som seriøse fagfolk hjelper vi kundene med å sortere hva som er de nødvendige tiltakene og hva som kan vente, og her kommer Team-oppussingssamarbeidet godt med, sier Peter Knudsen,  som ofte er kontaktleddet for flere fag mot kundene.

- Vær skeptisk til noen som påstår de kan gjøre jobben for langt under prisen fra de seriøse aktørene. Det kan ende opp med en dårligere og dyrere løsning til slutt, sier Reiten.

 

BLIR IKKE NY-BYGG


Er huset trekkfullt med lite isolasjon, er det ikke bare å tette og etterisolere uten å installere moderne ventilasjonssystem. Uten god ventilasjon blir det raskt dårlig inneklima og fukt-problemer. Dersom det er nybygg-standard du krever, så er det antakelig billigere å kjøpe et nytt hus enn å oppgradere et eldre hus.

Har dere en fornuftig plan som ivaretar vedlikehold, og som innebærer reell verdiøkning, kan banken være med å finansiere. - Men kom til oss før dere setter i gang. Ikke all oppussing gir verdiøkning, advarer Reite
 
 

RELATERTE ARTIKLER