Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. Nyhetsoversikt
  3. Start boligjakten på tobb.no

REDE nr 1 • 2021 Tekst og foto Verena Døsvik

FORKJØPSRETT

Start boligjakten på Tobb.no

TOBB mottar mange henvendelser angående forkjøpsrett. Et viktig budskap er at det alltid lønner seg å være medlem, uansett hvor i prosessen man er.


Medlemskap gir forkjøpsrett, og dermed også en stor fordel når de viktige valgene skal tas. Budrunder oppleves ofte som stressende, og mange har nok kjent litt på følelsen av at viktige avgjørelser må tas på for kort tid. Dette unngår du med forkjøpsrett, da du får bedre tid til å vurdere bolig, samt at du kommer foran i køen.

 


Andrea Øye Grendal, markeds- og kommunikasjonskonsulent TOBB.

 

Sjekk Tobb.no

Å kjøpe egen bolig er en stor og viktig avgjørelse, og da bør man kjenne til hvilke fordeler et medlemskap innebærer.


- Vi opplever ofte at leiligheter selges uten at noen har meldt sin interesse. TOBB legger ut ledige boliger på egne nettsider og er veldig effektive med oppdatering av disse. Mitt råd er derfor å følge med på nettsidene til boligbyggelaget, sier Jørgen Braun, eiendomsmegler ved DNB Eiendom.

 

Andrea Øye Grendal, markeds - og kommunikasjonskonsulent ved TOBB, samtykker og understreker at boligjakten starter på tobb.no. - Ligger leiligheten på Finn, er det ofte for sent å melde sin interesse.  Boliger med forkjøpsrett legges  ut på TOBBs egne nettsider. Det er også lett å lagre søk og få varsling på disse.

Ansiennitet

Jo lengre medlemskap, dess høyere prioritet.

 

- Ansiennitet teller fra den dagen du melder deg inn. Det er mange som tror at det er for sent å melde seg inn i TOBB når de har funnet en aktuell bolig, men det har vist seg flere ganger at folk har fått drømmeleiligheten på forkjøpsrett med nyopprettet medlemskap, sier Grendal.

 

Medlemskap kan også arves til neste generasjon, noe som kan komme til nytte i framtiden.

 

- Overføring av medlemskap gjøres med noen få tastetrykk, og gir store fordeler til den som overtar. Er interessen for èn og samme bolig stor, kan man rett og slett snike i køen med god ansiennitet. Omtrent hver femte trondhjemmer er TOBB-medlem, og da er sannsynligheten stor for at noen i familien har et medlemskap, informerer Grendal, som opplever mange spørsmål knyttet til overføring av medlemskap.

 

Det er bare å ta kontakt, så er vi behjelpelige med denne prosessen. Du kan også enkelt gjøre dette selv, ved å logge inn på «min side». Medlemskapet kan overføres til familiemedlemmer, ektefeller og samboere.

Her finner du oversikt over alle 150 boligselskapene TOBB-medlemmer har tilgang på forkjøpsrett

 


Jørgen Braun, eiendomsmegler ved DNB Eiendom

 

Det er også viktig å følge med på storbysamarbeidet, i følge Ranveig Fjellheim Tunaal, leder for Personmarked ved TOBB.

 

- Man kan melde forkjøpsrett for hele syv boligbyggelag i de store byene TOBB har samarbeid med, og dette gjelder både ved kjøp og leie. Om du er student eller pensjonist, kommer du et steg nærmere boligen du ønsker deg med fordelen et medlemskap gir, sier Tunaal.

 

Det finnes to måter å bruke forkjøpsretten på ved kjøp av bolig. Det ene er ved forhåndsavklaring, hvor bolig utlyses til TOBB-medlemmer før boligen er solgt.

 

- Her er ikke prisen satt, og man kan melde interesse for et ubegrenset antall boliger uten at det er bindende. Det innebærer en frist, som utlyses på TOBBs nettsider, opplyser Tunaal.


 


Ranveig Fjellheim Tunaal,leder for Personmarked ved TOBB

 

Er det imidlertid en fastprisavklaring, vil boligen kunngjøres etter at den er solgt. Omtrent 20 prosent av alle boliger som legges ut av boligbyggelaget blir tatt på forkjøpsrett. Mange tror de må vente lenge for å få svar på om de får kjøpe boligen.

 

- Vi har inntrykk av at folk ikke vet at de får raskt svar når bolig er meldt inn. TOBB er særdeles effektive og ringer rundt til alle som har meldt seg, sier megler Braun. -

 

Ellers må medlemmer også gjerne forhøre seg med oss om tips og råd i forhold til når det er lurt å bruke forkjøpsrett. Sjekk tobb.no og meld interesse innenfor fristen, er rådet fra TOBB og eiendomsmegler.


Ønsker du å stå først i køen? Bli TOBB-medlem i dag eller gi et medlemskap i gave til noen som en dag skal inn på boligmarkedet.

Kjøp medlemskap