Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. Nyhetsoversikt
  3. Skal du selge boligen din

BOLIGSALG MED DNB EIENDOM

Skal du selge boligen din? Her får du svar på alt du lurer på.

Hvilket ansvar har du som selger, hva bør du prioritere før salg, når bør du selge, hvordan velge riktig megler og ikke minst hva om boligen ikke blir solgt? Vi har spurt Jørgen Braun og Christoffer Johnsen, eiendomsmegler og markedsansvarlig i DNB. Her får du svar på 8 ofte stilte spørsmål ved salg av bolig.

HVA ER VIKTIG Å PRIORITERE FØR SALG?

Så snart du vet du skal flytte, så bør man sette seg ned og lage en liste over hva som ikke er i orden ved boligen, eller hva som ikke er gjort ferdig. Så er det bare å brette opp ermene og fullføre det som kan gjøres ferdig og settes i stand, uten at det koster en formue. 

Se for deg hva du ville reagert på om du skulle se på eiendommen/boligen for første gang. Jo bedre stand boligen er i, jo flere kan tenke seg å bo i den.

 

Andrea balkong
De beste prisene oppnås når megler har kommet tidlig inn i prosessen og rådgitt selger fra starten av planleggingen av salget

 

Ta kontakt tidlig med megler. Vi ser at de beste prisene oppnås når megler har kommet tidlig inn i prosessen og rådgitt selger fra starten av planleggingen av salget. Ofte kobler vi på en stylist som kommer inn og gir en «arbeidsliste» til selgerne på hva som bør ryddes unna, flyttes på, males eller pyntes med.

 

NÅR PÅ ÅRET ER DET LURT Å SELGE?

Tilbud og etterspørsel følger stort sett hverandre igjennom året. Det er høyere aktivitet i markedet rett etter de store familieferiene som sommerferie, juleferie og påskeferie. Flere boliger for salg, men også flere kjøpere på markedet.

I Desember er det få boliger ute for salg og færre som er på markedet. Men variasjoner forekommer, for eksempel de små leiligheter nært universitetene har et litt høyere trykk nå  i juli og august.

 

BRUKE MEGLER ELLER SELGE SELV? HVORFOR MEGLER?
Med megler som er en profesjonell part, kan du være trygg på at salget går riktig for seg. Meglerne har i dag også de riktige digitale verktøy for å få boligen annonsert på best mulig måte, slik at vi er sikre på at de aller fleste som kunne tenkt seg din bolig ser den annonsert for salg.

DNB Eiendom har Norges største Boligkjøperregister. Det vil si kunder som har lagt igjen sin e-postadresse eller mobilnummer for å få varsling straks en bolig de ønsker seg legges ut i det området de ønsker seg til. Da har du størst mulighet for best mulig pris.

Det å bruke eiendomsmegler er en trygghet for både kjøper og selger, i tillegg til at det er tidsbesparende og du oppnår som regel en høyere pris enn ved å selge selv.
 

Andrea Budrunde
Med megler som er en profesjonell part, kan du være trygg på at salget
går riktig for seg. 

 
HVA ER VIKTIG Å TENKE PÅ NÅR MAN VELGER MEGLER? 
Det som troner øverst for meg, er kjemi og tillitt. Dette må ligge i bunn for å få til et godt samarbeid og en god salgsprosess for deg som selger.

Men det holder ikke bare med det, du må også finne den megleren som kan gi deg flest budgivere. Ta inn 2-3 meglere og sjekk referansene til de meglerne du har tatt inn. Husk at en eiendomsmegler, er ikke bedre enn sitt siste salg.

HVILKET ANSVAR HAR JEG, OG HVA ER MEGLERS ANSVAR I SALGSPROSESSEN?
Som boligselger har du en opplysningsplikt, det vil si at du må fortelle alt du vet om boligens tilstand. Selger skal dokumentere det de kan om boligen og de må også dokumentere det de ikke vet om boligen. Derfor er det også viktig at du som selger leser nøye igjennom dokumenter og prospekt, som skal leveres ut til interessenter.

En eiendomsmegler er en mellommann som står mellom kjøper og selger i en transaksjon. Megleren skal sørge for at kjøper har et best mulig grunnlag for å ta en beslutning om kjøp. Megler sjekker grunnbøker, gjeldsforhold, utbyggingsplaner i området, offentlige reguleringer, faste løpende kostnader for eiendommen og offentlige og private tjenester som finnes i nærheten.

Megler plikter å videre bringe alle opplysninger som selger og takstmann forteller om boligen og som kan ha betydning for salget. Boligselger er, og vil alltid være, eiendomsmeglers viktigste informasjonskilde i tillegg til takstmannens rapport. 
 
HVA KOSTER DET Å SELGE EN BOLIG?
Dette er et spørsmål vi får ofte, og som det er vanskelig å sette to streker under svaret på. Først og fremst vil det variere fra bolig til bolig og fra megler til megler. Men vi kan si at provisjonen ligger normalt mellom 1 - 3,5 % av salgsprisen.

Utover provisjon kommer en del faste utgifter, innhenting av informasjon fra kommune, kartverket, forretningsfører mm og markedsføring. Hvis du vil ha takst/tilstandsrapport og eierskifteforsikring kommer også det i tillegg til det du betaler for eiendomsmeglers tjenester. Megler skreddersyr en markedsplan for hver enkelt bolig

DNB Eiendom tilbyr konkurransedyktige betingelser, og i tillegg får TOBB-medlemmer 12 000,- i rabatt i henhold til DNB og TOBBs samarbeidsavtale.
 


Foto: DNB Eiendom 

 
BØR JEG SELGE FØR JEG KJØPER?

Som regel selger og kjøper man i samme marked. En e-takst som DNB Eindom tilbyr gratis til alle TOBB-medlemmer vil gi en god oversikt over hva man får for sin bolig. DNB Bank tilbyr også alle TOBB-medlemmer samme lave rente på mellomfinansieringslånet som på boliglånet, slik at man kan kjøpe ny bolig før man selger.

Ler om mellomfinansiering med TOBB-medlemsfordel her

HVA OM BOLIGEN IKKE BLIR SOLGT?  

DNB Eiendom kan tilby «Garantert Solgt»  inkludert i salgsprisen. Kort sagt – selger vi ikke, betaler du ingenting.  Med våre markedsføringsverktøy og våre eiendomsmegleres innsats er vi så sikre på å selge boligen din at vi tør å garantere det. Selger vi ikke innen utløpet av oppdragstiden på seks måneder, sender vi ingen regning.

 

Skal du selge bolig?
Ta kontakt med DNB, få medlemspris ved boligsalg
.