Vi tok en prat med Gun-Kristin i DNB Bank nå som rentene stiger og vi må begynne å prioritere mer enn tidligere.

1. Hva bør folk gjøre nå som renta settes opp? Har dere noen forslag?

Bruk tid på egen økonomi når renta stiger. Om du ikke vet hvor du skal begynne er det viktig at du tar kontakt med oss i banken. Da kan vi finne gode løsninger sammen. SIFO-rapporten som ble lagt frem tidligere denne uken viser at et mindretall på 15 prosent av alle eiere med boliglån har kontaktet banken for å reforhandle lånevilkårene, og de fleste av dem har fått til refinansiering eller alternativ betalingsplan. SIFO trekker også frem at uten imøtekommenhet fra boliglånbankenes side ville økningen i andelen hushold med betalingsproblemer vært større. 

2. Merker dere en økning i spørsmål om avdragsfrihet, og finnes det andre alternativer man kan benytte?

Vi merker en økning, men den er ikke dramatisk, i folk som ber om avdragsfrihet. Et alternativ til avdragsfrihet kan være å øke nedbetalingstiden på lånet slik at månedlig beløp å betale blir lavere. Dette kan hjelpe for dem som har et ønske eller behov for å lette litt på månedlige utgifter. Det er viktig at folk bruker tid på økonomien sin og tar kontakt med oss i banken. Om du kjenner på at høsten kan bli økonomisk tøff er det viktig å ta grep tidlig. Venter du til purringene og inkassobrevene kommer blir det mye vanskeligere. Snakker du med oss i banken kan våre rådgivere hjelpe deg med å planlegge fremover, og finne løsninger som passer inn i din hverdag. Er du bekymret for egen økonomi, så ta kontakt.

 3. Hvordan skal man prioritere for å få kontroll på egen økonomi?

Kredittkort og forbrukslån: – Hvis rentene har begynt å rulle på kredittkortet ditt bør du prioritere å betale tilbake utestående på kortet før noe annet. Årsaken er at kredittkortgjeld er dyrt. Det neste du bør prioritere å nedbetale er forbrukslån, som også er dyrt.

Regninger: – Ikke glem å betale regningene dine. Betal alltid innen forfallsdato. Gjør du ikke det, må du i tillegg betale purregebyrer og forsinkelsesrente på 8,5 prosent. Går regningen til inkasso, kan det bli veldig dyrt.

Bufferkonto: – Det neste du bør prioritere er å spare opp en buffer til uforutsette utgifter. Hvor mye som bør stå på denne kontoen avhenger helt av din livssituasjon. Har du en eldre bil må du ha mer stående i tilfelle noe skjer enn om du har en ny bil.

Boliglån: – Hvis du har mye boliglån og ser at høyere renteutgifter vil gi deg stram økonomi, bør prøve å øke det månedlige nedbetalingsbeløpet allerede nå før rentenivået kanskje stiger ytterligere. Hvis økte rentekostnader ikke stresser deg, kan du vurdere å heller øke den langsiktige sparingen din. 

Sparemål: – Til slutt, opprett månedlig sparing til spesifikke sparemål som for eksempel ferie og pensjon. Spar på konto til kortsiktige sparemål som ferie og i aksjefond til langsiktige sparemål som pensjon.

 

Husk at du som TOBB-medlem alltid kan få gode råd og medlemsfordel hos DNB Bank - Les mer om avtalen her