Rede nr 3 • Juni 2018 Tekst og foto: Anne Guri Solem

 
 
Borettslaget på Nardo har åtte blokker bestående av 224 enheter. Det sto ferdig i 1963, og det ble foretatt rehabilitering av borettslaget i 1988-89, og i 1991- 94. Nå er Nardo Søndre igjen klar for et løft.


- Vi har lagt vekt på en helhetlig oppgradering. Det er ganske omfattende arbeid vi står overfor, sier Mari Stavnesli Erlandsen, prosjektleder ved TOBB.

 
Det er en nokså omfattende rehabilitering. Borettslaget består av åtteblokker, hvor grunnmur og fasader skal etterisoleres, sier Mari Stavnesli Erlandsen, prosjektleder ved TOBB.
 

NY FASADE

Grunnmuren etterisoleres og kjellervindu byttes ut. Fasaden på alle de åtte blokkene etterisoleres også, og får et mer moderne uttrykk med vedlikeholdsfrie plater.


- Vi har i tillegg etablert ventilasjonsanlegg inne i leilighetene. Her møtte vi problemer som kuldebroer, og måtte derfor rive alle balkonger i borettslaget, sier Erlandsen.


Resultatet er balkonger som slipper inn langt mer lys enn tidligere, og som står i stil til den ellers så moderne framtoningen blokkene får.


- Når vi snakker med beboerne, er det balkongene som trekkes fram som det de er mest fornøyd med, sier Erlandsen. - Det blir det mest visuelle. I tillegg byttes alle ytterdører og vinduer. Her var levetiden rett og slett oppbrukt.

 
Blokkene før oppgradering.
 
Ei blokk står ferdig. Beboerne er spesielt fornøyde med de nye balkongene.
 

NYE GARASJER

Det var også et ønske om nye garasjer fra beboerne. 60 garasjer blir bygd, og prosjektet skal være ferdigstilt til fellesferien i 2019.


- Vi har også satt av plass til sykkelparkering. Det er mange studenter her, siden borettslaget er sentrumsnært og ligger rett ved NTNU. Det er en god aldersblanding i borettslaget, men mest studenter og unge nyetablerte, informerer Erlandsen.


Nardo Søndre har dessuten store uteområder med griller, som egner seg til sosiale samlinger for beboerne. Det er også en lekeplass med sandkasse, husker og lekehus, som ble oppgradert i 2012.


TIDKREVENDE

Av og til går ikke ting helt etter planen. Kuldebroene ga en ekstra utfordring, samt at en leverandør ble skiftet ut underveis.


- Det har tatt litt lengre tid enn vi ønsket. Det er et sammensatt bilde, og mye skal klaffe. Men vi er i rute og skal være ferdigstilt neste år, sier prosjektlederen


Rehabiliteringen vil til sammen koste 120 millioner kroner. - Gjeld og felleskostnader vil øke, men økonomen i borettslaget har vært med og utarbeidet en plan som gjør at det blir en gradvis økning i kostnadene.

Mens ei blokk bortimot står ferdig i Tors gate på Nardo, bores det for å fjerne balkonger av betong i blokka nedenfor. En etter en blir blokkene transformert til mer moderne bygg. Det blir «et trivelig borettslag å bo i», som er borettslagets eget sitat.
 
 

RELATERTE ARTIKLER