iTOBB nr 4 • Desember 2016 - Tekst og foto: Anne Lise Aakervik

 

Strømregningen til Kolstadhaugen gikk så mye ned da de byttet til LED-lys i garasjene, at TOBB ringte og spurte om de hadde skrudd av lyset for godt.

 

– Det hadde vi selvsagt ikke, humrer styreleder Jan Vasseli. Vi hadde skiftet lamper.

Kolstadhaugen BRL har nemlig montert LED i alle garasjer og oppganger. Det gir resultater, både på strømregninga og miljøbudsjettet.

– Vi hadde store utgifter i året på bytte av lysrør, sier styreleder Jan Vasseli. Bare i hver garasje hadde vi 250 stykker, i tillegg kom alle oppgangene og fellesarealene.

– I gjennomsnitt har vi nok byttet mellom 4 - 600 lysrør i året, sier vaktmester Ken Ove Johansen, til en kostnad opp mot kr 700 000.
– Med LED kan det være at vi ikke trenger å bytte lamper i det hele tatt før vi går av med pensjon, flirer driftsleder Per Morten Øijord.

Kolstadhaugen består av 47 blokker og 8 rekkehus, med til sammen 486 leiligheter.

Nytt el-anlegg

Fokus på det elektriske anlegget startet for sju år siden. Da ble alle felles sikringsskap skiftet. – I samme runde ble også alle skapene til andelseierne skiftet, sier Vasseli. Den kostnaden tok borettslaget og sikret seg dermed at alle fikk nye bokser. – Det var en del kreative koblinger rundt omkring, og de gamle sikringene var både brannfarlige og upålitelige, sier Øijord.

For fire år siden tok de tak i belysningen i garasjene. – Vi brukte usannsynlig mye penger på å skifte rør og armatur hvert år i de tre garasjene. – I tillegg sto lysene på nærmest hele døgnet og kostnadene var store.

LED inn, forbruk ned
Etter at LED-lysene var installert og brukt i en periode fikk Vasseli telefon fra TOBB. De lurte rett og slett på om garasjelysene var skrudd av hele døgnet fordi strømregningen hadde sunket drastisk.

– Det hadde vi ikke gjort, men nå skrur lysene seg på bare når det er i folk i garasjen. Bevegelsessensorer sørger for at når folk og biler beveger seg, slår lyset seg på. I tillegg slår det seg av etter ca. 5 minutter uten bevegelse i rommet. Det betyr at lysene står på en brøkdel av tida i forhold til før.

Etter dette har Kolstadhaugen nærmest fått «Led-dilla». I første omgang fikk inngangspartiene nye lys, LED med sensor som innretter seg dagslyset, igjen for ikke å stå på unødig. Alle de 47 inngangene fikk nye kupler, og så har oppgangene fulgt hakk i hel. Også her styres lyset av bevegelse, og slår seg på etasje for etasje når du beveger deg opp eller ned. Og så snart du åpner døra di er lyset i din etasje på.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra beboerne. LED-lys har et mye hvitere og skarpere lys, i motsetning til de gamle lysrørene som ga mindre lys. Folk føler seg tryggere. Er det mørkt i oppgangen vet de at det ikke er noen der, men er lyset på så er det noen andre på vei. Besparelsene på dette har vi ikke sett ennå, men fra å stå på nesten 24 timer i døgnet er vi nede i 20 % av denne tiden – kanskje under også. Det er klart at vi på sikt vil se det på strømregningene når man sparer mellom 70 og 90 %. I tillegg har lampene en garanti på minst 20 år.

Ikke gratis
Til å hjelpe oss med dette har vi brukt fagfolk som har gjort en utmerket jobb. Vi har for eksempel et surt og fuktig miljø i garasjene, noe som fører til at lysene må være tilpasset dette. LED-lys produserer heller ikke varme, så faren for brann er helt borte. Slik er disse lampene sikrere enn gamle lysrør og -pærer, sier Øijord. – Vi kan selvsagt justere både tid og følsomhet i forhold til når de slår seg på og hvor lenge lysene skal stå på.

Men gratis har det ikke vært. Det er Jan Vasseli klar på. – Vi har nok til sammen brukt ca. 8 millioner kroner på dette. Noe vi forventer skal betale seg selv når strømforbruket går ned såpass mye. Vi føler vi har tatt noen gode grep for å få ned strømforbruket i borettslaget, sier Vasseli. Så får beboerne komme etter i egne leiligheter.

 

Jan Vasseli og driftsansvarlig Per Morten Øijord er svært fornøyd med nye LED-lys med bevegelsessensor i oppgangene og garasjene.