iTOBB nr 1 • Mars  2016  - Tekst: Anne-Lise Aakervik


Vi nærmer oss tiden for generalforsamling og sameiermøter. Dette er boligselskapets øverste myndighet, men merkelig nok er det ofte få som møter opp. Hvorfor er det slik, og hva kan man gjøre med det?

Vi har spurt erfarne styreledere og TOBB-ansatte som jobber med forvaltning for å finne svar.
–  Vi har vært borti at det har kommet bare èn andelseier i tillegg til styreleder på generalforsamling. Det sier Berit Grindstad, forvaltningskonsulent i TOBB. Men det er nok unntaket. Det varierer veldig hvor mange som kommer når det ikke er noe mer enn de ordinære sakene. En generalforsamling skal i utgangspunktet være forutsigbar, men av og til er det saker som engasjerer mer og får større konsekvenser for beboerne. Da blir det gjerne flere folk og høyere temperatur. Kanskje ender det med et ekstraordinært møte for å avgjøre enkelte saker.

Her er de beste tipsene fra TOBB forvaltning for å få beboerne på generalforsamling:
1.    Hold generalforsamlingen enten i boligselskapet eller i kort gangavstand slik at man slipper å kjøre bil.
2.    De som serverer noe, kaffe og kake eller til og med middag, trekker gjerne flere.
3.    Legg et kort beboermøte etter selve generalforsamlingen. Der kan man ta opp det som ikke er saker på årsmøtet.

Her er de beste rådene fra erfarne styreledere:

Odd Helge Winje, Thoragården, Melhus.
– Vi er et lite sameie med 26 leiligheter. Da er det muligens lettere å få folk til å møte. Vi kjenner hverandre alle sammen. I år skal vi ikke ha hjelp fra TOBB under avviklingen, men de gangene vi har brukt det – når det har vært noen vanskelige saker på agendaen – har møtene vært effektive og gode.

Morten Antonsen, Bromstad BRL. Trondheim.
– Vi har generelt et bra opp- møte på generalforsamlingene våre, sier Antonsen som sitter i styret. Av 130 leiligheter kommer det mellom 30 - 50 stykker.  Hos oss er det to faktorer som fører til at folk kommer sier Antonsen. A) Vi har generalforsamlingen på restaurant Tregården som er like i nærheten. Det tar maks 5 minutter å gå. Vi har alltid middag, dessert og kaffe i forbindelse med generalforsamlingen og det er nok med å trekker en god del. Slik blir det en sosial happening.

Vi merker også at når vi skal behandle saker som innebærer økning av felleskostnader eller andre ting som påvirker beboerne på en eller annen måte så kommer det flere.