iTOBB nr 1 • April 2017 - Tekst og foto: Anne Lise Aakervik

 

Våkner du av brannalarmen er det bare en ting å gjøre: å komme seg ut! Det sier Mari Østgaard – brannrådgiver i TOBB. Hun messer utrettelig om brannsikring og det skal hun få gjøre her også.

 

- Det er viktig at alle innser at en brann faktisk kan skje hjemme hos meg selv. Når man har akseptert det, er det neste å tenke – hva gjør jeg når det brenner? Hva gjør jeg hvis det brenner om natta? Hvordan kommer jeg meg ut, hvilke rømningsveier har vi, hvor står brannslukkingsapparatet etc. Dette er noe man må snakke om med hele familien. Og det viktigste er altså å komme seg ut. Ikke tenk på veska, pc’n fotoalbumet eller pengene. Da kan det nemlig være for sent, sier Mari Østgaard.
 
Selv er hun svært påpasselig med at alle i husstanden vet hva de skal gjøre om det begynner å brenne. Hun har selvsagt flere røykvarslere enn det som er pålagt, og sjekker gjerne en ekstra runde hvis hun lukter noe som kan ligne på varmgang i elektriske apparater.  Varmgang eller tørrkoking er ofte årsaker til branner.

– Det koster så lite å sjekke en ekstra gang. Og røykvarslere redder liv – det er ikke noe å spare på ikke å montere flere, sier hun.
 
Brannøvelser og oversikt

Boligselskapet plikter å følge reglene for brannsikring som varslere, slokkere og rømningsveier. Dette skal kontrolleres årlig, og det er også en mulighet for at brannvesenet ønsker å sjekke gården. I Trondheim har brann- og redningstjenesten fokus på gamle bygårder – og går gjennom disse med tanke på sikkerhet i tilfelle brann.

Mari Østgaard er klar på at brannøvelser bør gjennomføres, både i boligselskapet som sådan, men også hjemme i den enkeltes leilighet eller hus. Hva skjer hvis du plutselig stormer inn til barna og sier det brenner – vi må ut her i fra? Blir de med eller starter de å ta med seg ting?  Når en brann starter og den har kommet for langt til at man får slukket den selv, så er det faktisk ingen tid å miste. Da må man komme seg ut og ringe brannvesenet.

Sikkerhet i oppgangen
I et boligselskap kan det av og til være en fin balanse mellom sikkerhet og lagring av barnevogner, sykler og ski i oppgangen. – Folk skal få lov til å bo, men kanskje er det ikke så lurt å ha barnevogner og andre gjenstander i gangen ved utgangsdøra? Av og til har man ikke andre alternativ og da må man kanskje velge hva som er viktigst. Akebrett og ski kan kanskje stå ute eller settes i utebod, mens barnevogn må stå under tak. Dette må styret ta en beslutning om og gå i dialog med beboerne. Her må man bruke sunn fornuft og minimere risikoen for at det senker sikkerheten så godt som mulig.

Skulle det begynne å brenne og bygget evakueres, er det viktig å ha en oppmøteplass som alle kjenner til. Dette gjelder for de som bor i enebolig like mye som for de som bor i blokk eller store boligkomplekser.  Da vil naboer og familie raskt kunne sjekke hvem som er der eller ikke, informasjon som er viktig for redningsmannskapene å få.

 

Saken fortsetter under bildene.

 

 

Slik så det ut i bakgården før TOBB begynte på rehabiliteringen. Trinnene er satt direkte inni muren da bygget ble satt opp tidlig på 1900-tallet. Johan Petter Ødegård fra TOBB har vært prosjektleder for utskiftingen av rømningsstiger i bygården.


Godkjente rømningsveier


Rømningsveier er helt nødvendig for å opprettholde sikkerheten i en bygning, og for mange går en av to rømningsveier gjennom et vindu og ned en stige eller trapp på utsiden av huset.  


I større boligselskap er det gjerne flere rømningsveier, både utvendig brannstige og innvendige trappeløp som kanskje går via kjeller eller loft. Disse må ikke være stengt med rot, eller lagrede gjenstander som ski, kjelker og barnevogner eller møbler. Utvendige stiger og trapper bør være godkjente og oppgraderte og av en slik standard at alle kan bruke de. Mange gamle bygårder fikk kun trinn murt rett inn i veggen da de ble bygd. I dag er dette ikke bra nok. Festene er dårlige og trinnene svært smale og små. Disse er modne for utskifting. Dette har styret i Olav Tryggvason gate 34 i Trondheim nettopp fått gjort. I den trange bakgården har TOBB prosjektert og ledet utskiftingen av spinkle trinn murt rett inn i veggen med stiger og beskytta nedganger.