Mest relevante sider:
  1. Forside
  2. ITOBB
  3. Bomiljoprisen 2018
iTOBB nr 3 • September 2018 - Tekst og foto: Anne-Lise Aakervik

 

 

Bomiljøprisen: "Felles innsats/boligselskap som helhet":

Stort engasjement i Åveien

 

Det var stor glede da Åveien borettslag fra Grong fikk bomiljøprisen for 2018. Nå blir det vedfyrt bakerovn ved uteplassen annonserte Sigrid og Wenche fra scenen.

Da prisen i tillegg til penger også var en stor sittegruppe i tre, ble Sigrid litt bekymret over hvordan hun skulle få plass til miljøbenken i bilen, men der kunne viseadministrerende direktør Torkil Iversen berolige med at det skulle TOBB ta seg av.

De to humørfylte damene skaper aktiviteter og tar initiativ til arrangement ukentlig og månedlig i Åveien borettslag. Dette startet de med i 2016, og i juryens begrunnelse står det at alt dette er med på å skape et inkluderende sosialt fellesskap for alle i Åveien, og at de dermed gir beboerne et godt bomiljø.

Det var ingen tvil om at dette var en klar nominasjon, men at de skulle vinne var de ikke så sikre på. Derfor sa de ingenting til resten av beboerne om at de dro til Røros. – De tror vi er på hyttetur i Sparbu, nærmest fniser Sigrid Pernille Elstad over frokosten dagen etter.
-    De visste jo at vi var nomi- nert, og har spurt i det siste om vi har hørt noe, sier Wenche Hermanstad. – Og hvordan det gikk skal de få vite på mandag. Da inviterer vi på kaffe og champagne og avslører at vi har vunnet. Øynene lyser – de kan nesten ikke vente.

Idyll ved elva
Borettslaget Åveien ligger idyllisk til ved elva Sanddøla i Grong kommune i nordlige del av Trøndelag. Det sto ferdig i 2007 og består av 14 boliger på et plan samt seks omsorgsboliger som alle ligger sammen i Åveien.
– Det er bare oss som bor i denne gata, så dette er litt som Skomakergata, stille og fredelig. Det er mest pensjonister som bor her, fra 75-95 år og mest damer, derfor ønsker vi oss flere karer som kan ta i et tak, sier Sigrid. For det blir jo en del arbeid på oss som er yngre – men vi trives veldig godt her og sammen med Wenche blir det ekstra morsomt.
Og sammen er disse to et fyrverkeri. De arrangerer ukentlig strikke- og spillkafe for beboerne, og de fleste møter opp.
– Det er veldig artig når de kommer og gir tydelig uttrykk for at det er viktig for dem å ha dette. I tillegg til disse ettermiddagene er det et eget månedlig arrangement. Det kan være natursti med spørsmål eller terningspill der man må telle. Først til 100 uten å få 1-tallet er populært. – Ja, da er det stor konsentrasjon og litt forbannelse når 1-tallet kommer, humrer Sigrid.

Vil skape engasjement
Ved elvebredden har borettslaget bygd opp en platting med bålpanne og sitteplasser. Dette ble selvsagt gjort på dugnad. - Her sitter vi hele sommeren når været er bra, og da blir det både grilling, vafler eller svelesteking, og det er her vi tenker at det kan være et bra sted å ha en bakerovn, sier Wenche. – Vi tror det vil skape enda mer engasjement i borettslaget, sier Sigrid. - Vi kan bake pizza og brød og andre ting. Det kan bli morsomt.

Like ved ligger skotthyllbanen og der skal miljøbenken plasseres når den kommer fra Trondheim.

Godt vennskap
De to damene har mange ideer og planer, og liker å gjøre noe for andre. – Vi synes det er artig å holde på, og når resten av beboerne setter sånn pris på det vi gjør, er det eller ikke noe ork, sier Wenche.
- Dessuten er vi heldige. Vi drar nytte av hverandre og fungerer veldig godt i lag. I tillegg liker vi å leke, og vi tar oss ikke selv så høytidelig, sier Sigrid Pernille Elstad.


 

Bomiljøprisen: "Privat initiativ/egeninnsats":

Alltid parat

 

Det var en lettere sjokkert Arnt Røsbjørgen som ble utnevnt til vinner av årets ildsjel av TOBB.

-    Nei, dette hadde jeg overhode ikke ventet, sier Røsbjørg etter å ha mottatt blomster, plakett og en sjekk på 15 000 kroner. Jeg ble helt svett jeg da jeg ble ropt opp.

Sittende i sofaen på Røros hotell etter at tildelingene er over, ser han fremdeles litt svett ut. Men også veldig glad. – For det var jo en gledelig overraskelse, sier den beskjedne karen som er ganske lavmælt og egentlig ikke liker å snakke om seg selv.

I de 9,5 årene han har bodd i Lundebroen borettslag på Lundamo, sammen med kona Liv, har det bare vært artig å kunne bidra.
– Jeg har vært både rørlegger og vaktmester av yrke i mange år, så for meg var det naturlig å ta i et tak da vi flyttet hit.

Av mange blir han beskrevet som motoren når det gjelder å holde orden på uteområdene. Det være seg å holde søppelskuret ryddig, måke snø etter at brøytebilen har vært innom, eller ta etterarbeidet når plena har blitt klippet. Da er det kantklipp og stussing rundt trærne som står igjen. Han er også rask til å hjelpe naboene når det er noe som står på.
-    Jeg er veldig arbeidsglad ja, vedgår Røsbjørgen. – Jeg blir 81 år i februar, og helsa er ikke så god lenger, og da blir det mindre av de tunge løftene. Men han bidrar der han kan og har allerede tenkt at noe av pengene må kunne brukes på felles julebord i borettslaget.
Og ifølge de som kjenner ham så er det en ting han ikke kan – og det er å si nei.