iTOBB nr 1 • April 2017 - Tekst og foto: Anne Lise Aakervik

 

Med en gang du kommer inn inngangsdøra så skjønner du at det er noe ekstra med Bergheim Amfi. Taket løfter seg, på veggen henger tekstilkunst og to skinnsofaer innbyr til å ta en pause. I tillegg lyser det lunt fra en elektrisk peis.

«Hei», hører jeg fra oven, og titter opp. På en mesanin står Trond Heimdal, styreleder og vaktmester og smiler. Du er velkommen opp hit. På mesaninen er det tepper på gulvet, og et bibliotek dekker den ene veggen. Også her er det en sofagruppe, bord og stoler – og kunst.

– Her holder vi både medlemsmøter og andre typer sosiale sammenkomster, som årlig julegløgg for eksempel, sier Heimdal.  

Sameiet består av to blokker på til sammen 129 leiligheter.  Gjennomsnittsalderen er ca. 65 + og trivselsfaktoren stor. Det kan de tre beboerne som sitter i sofagruppen bekrefte. – Vi har et glimrende bomiljø og vi har en vaktmester og styreleder som gjør det å bo her veldig enkelt og trygt. Vi har til og med en kunstnerisk komité som tar seg av utsmykking i alle fellesareal. Det vises, sier Turid Hansen som sammen med mannen Eskild og nabo Tormod Wangberg gjerne vil dele erfaringene med å bo her.

Saken fortsetter under bildene.

 

 

Trivsel og trygghet går hånd i hånd mener denne trioen som har bodd i Bergheim Amfi lenge. Fv: Eskild Hansen, Tormod Wangberg og Turid Hansen. I hallen henger en skjerm der styret legger inn informasjon til beboerne. Her kan vi legge inn beskjeder som er viktig for alle, sier Heimdal. Alt fra dato for container til hvordan en GSM-åpner fungerer, og hvordan de kan få tak i en. På messaninen i andre etasje er det lagt til rette for en krok med sofa og bokhyller. Alle bøkene er donert av beboerne. Her holdes også årsmøtene.
Fokus på brannsikkerhet
– Vi har stort fokus på brannsikkerhet i sameiet, sier Heimdal. Med en blokk på 11 etasjer og en på åtte og en god del eldre beboere er det viktig å ha gode rutiner. Hver leilighet og hver gang er egne brannceller slik at faren for spredning er minimert. Det er klart at evakuering kan bli et problem med såpass mange etasjer og en god del eldre beboere, men alle beboerne får informasjon om hvordan man skal oppføre seg.
– Jeg skulle jo egentlig bodd i 1. etasje, sier Eskild Hansen og gløtter ned på rullestolen han sitter i. Men vi bor i 10. Han ler hjertelig.  Så vi vet at vi må lukke dører og vinduer og gå ut på verandaen  for å gjøre brannvesenet oppmerksomme på oss, om det skulle begynne å brenne.
– Da må du bli hentet med stigebil da, sier Turid Hansen.  Ja, her må vi bare stole fullt og helt på brannvesenet, sier mannen. Men for deg Tormod er det ingen sak – du løper jo trappene hele tiden.

– Joda, trapper er god trim, men jeg har vært hentet to ganger av sykebil og bragt ned med båre – og da har jeg i alle fall forstått at heisen vår er stor nok for både båre og de som henter. Det er det ikke alle bygg som har, og da må båren bæres ned. Det er nok ikke så trygt.
– Jeg har en oversikt over hvilke leiligheter som trenger ekstra hjelp i begge bygg, sier Heimdal. Den vil brannvesenet få når de kommer.

Dette er slike ting brannvesenet gjerne vil høre. De er avhengig av god informasjon når de kommer til en brann i et boligkompleks. Deler av blokkene har svalgang, og der har sameiet fokus på at fremkommeligheten skal være god. Det er for mange fristende å sette stoler og bord der om sommeren siden solen kommer dit på tidlig formiddag. – Men det kan vi ikke ha stående, sier Heimdal, så av og til hender det at styret må bli litt strenge. Skulle noe skje kan det hindre rømming.

Brannsikkerhet ved hydrogen- og elbiler
–    Etter oppfordring fra Trondheim Brann- og Redningstjeneste, har styret lagt ned forbud om parkering av gassdrevne biler i p-kjelleren. Dette pga spredningsfaren ved en eventuell brann i disse, sier Heimdal. Egne skilt om dette er hengt opp på godt synlige plasser i p-kjelleren.      

Styret i Bergheim Amfi har fått mange forespørsler fra beboere de siste årene om muligheten for lading av biler i p-kjelleren. Styret avviste alle ønsker om montering av vanlige strømuttak på den enkelte p-plass. Dette pga brannfaren ved slik lading. I tillegg var det fare for overforbruk.

Løsningen i Bergheim Amfi var at styret diskuterte dette med NTE Elektro AS. De tok tak i utfordringen, og høsten 2016 inngikk styret en avtale om pilotdrift av ladestasjoner Type 2. Disse ladestasjonene har flere innebygde sikkerhetssystemer, som for eksempel av de kobler seg ut ved eventuell varmgang og skulle forbruket totalt sett bli for høyt i bygget kobles ladestasjonene ut, slik at alle leilighetene og resten av bygget er sikret normal strømforsyning.

Uønskede gjester?
Bergheim Amfi har nøkkel og GSM-åpning via mobil på hovedinngang og portåpner, nøkkel og GSM-åpning via mobil til garasjeportene.
– Det er kjekt å kunne åpne døren med mobilen hvis du selv kommer eller hvis det er noen som ikke helt vet hvor og hvem de skal ringe på til, sier Eskild Hansen.

– Alle låssylindere i bygget inngår i et låssystem. Skulle en nøkkel komme på avveie, er det vanskelig å finne frem til aktuell leilighet. Så det er viktig å passe på nøkkelen.

Portåpnere til garasjeporten inngår i et kodesystem og blir registrert. Kommer en portåpner på avveie, meldes denne ut, og vil ikke fungere på garasjeporten. Med GSM-åpning på hovedinngangen kan en håndverker eller andre som trenger det få midlertidig tilgang i en begrenset periode.  Det samme gjelder for garasjeporten. Der er det GSM-åpning, og med dette systemet trenger ikke styret å låne ut nøkler til bygget i perioder til håndverkere etc.

Sameiet har tidligere hatt noen problemer med innbrudd i garasjeanlegget. I samme runde kom de seg også inn i bodene. – Det resulterte i at vi har overvåkningskameraer på alle dører inn til bygget, sier Heimdal.  Politiet har fått disse når det har vært innbrudd og de har også tatt noen i etterkant.

 

 

Beboerne i Bergheim Amfi føler seg trygge på mange måter. Det sosiale er en viktig ting. De hilser i heisen, snakker med naboen og har årlige, felles tilstelninger. Låssystemet er oppdatert, med mulighet for GSM-åpning fra mobilen. Og styret har sterkt fokus på brannsikkerheten i alle fellesarealer og garasjer.  I tillegg til gode flotte felles arealer bidar dette til å skape et trygt og trivelig bomiljø.

 

Det gode naboskap
Trygghet handler også om å kjenne naboen og andre som bor i huset ditt.  Det ser det ut til at mange av beboerne i Bergheim Amfi gjør. Det handler også om å skape naturlige møteplasser. Sofagruppen ved inngangen fungerer som venterom når man venter på skyss og da er det lett å slå av en prat i forbifarten. Men det er visst i heisen det skjer skal vi tro trekløveret i sofaen. – Siden begge blokker bruker samme heis møter vi mange der, sier Turid – og da er det naturlig å si hei og kanskje prate litt sammen.

– Vi har bodd her siden blokkene sto ferdig og kjenner jo mange, sier Turid og Eskild Hansen. – Alle vi som bor i 10. etasje kjenner selvsagt hverandre, vi sitter gjerne ute og tar en kaffe sammen på sommeren. – Og Tormod her var jo en av «gutta» påpeker Heimdal.

«Gutta» herjet fra sameiet ble startet og nesten til de ansatte egen vaktmester. – Vi var tre karer litt opp i årene som hjalp til med både gressklipping, sandstrøing og kosting og feiing, sier Tormod. Da kom vi jo i kontakt med nesten alle som bodde her. Nå er det dessverre bare jeg som bor.

–  De gjorde en kjempejobb, konkluderer Heimdal. Nå er det styret som organiserer dugnader, og vaktmesteren tar ansvaret med det daglige vedlikeholdet og rengjøring. Ja, så har vi Lars Nypan da – tidligere gartnerimester som tar ansvaret for blomstene til felles glede. Det setter alle stor pris på.

– Vi synes selvsagt at vi bor i byens beste sameie sier Turid og Eskil Hansen.  – Her er det trygt og godt. Vi tenker brannsikring og vi har et fantastisk godt bomiljø med en vaktmester/styreleder som kjenner alle! Det har også mye å si for tryggheten.